קראת במקורות שונים שהתינוק אמור להתחיל לישון ברצף או לאכול פעם-פעמיים בלילה בלבד ואצלך המצב רחוק מכך?
התינוק מתעורר 5-10 פעמים בלילה ונרדם בהנקה בלבד?
מאיפה מגיעות ההמלצות והאם ניתן לשפר את המצב אצלך בבית?
בכתבה אני משתמשת בעיקר במילה הנקה אבל בחלק מהמקרים אפשר להחליף אותה בקלות בבקבוקים.
אז אם את מתמלת או מביאה חלב שאוב ודואגת שאולי התינוק אוכל יותר מידי בלילה – הכתבה הזו היא גם בשבילך.
התעוררויות רעב
חשוב לי לציין שבכתבה הזו אני מדברת על התעוררויות רעב בלבד.
תינוקות מתעוררים מסיבות שונות: לחץ שינה לא מספק, עייפות יתר, רעש, תאורה, חום, קור, סביבת שינה לא נוחה, אי בשלות של מנגנונים האחראים על מעבר בין מחזורי שינה ועוד.
הנקה בניגוד להאכלה מבקבוק יכולה להיות תזונתית ולא תזונתית כשהבחירה בין סוגי היניקה היא בידי התינוק.
התינוק לא מתעורר להנקה או לבקבוק. הוא מתעורר מאותן הסיבות שציינתי (ונוספות) והוא נרדם חזרה כשקיבל את המענה לצורך שהעיר אותו או כשקיבל את הויסות שהיה צריך להתכנסות לשינה.
בכתבה הזו אני מתייחסת להתעוררות שמתרחשת בגלל רעב ולמה כדאי לשים לב אם אתם רוצים להפחית התעוררויות רעב בלילות.
תזוזה בשיגרת האכילה
תזונה בשיגרת האכילה היא מצב שבו התינוק מתעורר מרעב ואוכל בלילה בתדירות גבוהה יותר מאשר ביום.
לדוגמא במהלך היום התינוק מבקש שלושה בקבוקים ובלילה הוא מחסל חמישה.
או במהלך היום הוא יונק כל 4-5 שעות אבל בלילה כל שעה כאשר את שומעת בליעות טובות והוא בהחלט יונק “תזונתית”.
סיבות לתזוזה בשיגרת אכילה
- קפיצת גדילה, מחלה, יציאת שיניים יכולים להגדיל באופן זמני את כמות ההנקות בלילה ולקצר או להשאיר כמות גדולה של הנקות במהלך היום. בזמן יציאת שיניים תינוקות ואף פעוטות נוטים להקטין משמעותית את צריכת המוצקים ולכן הם משלימים קלוריות אלה בהנקה או בקבוקים. העובדה שיש לנו אפשרות לתת להם מענה בהנקה היא מצוינת ומונעת עליה לא תקינה במשקל. שימי לב שמדובר בתקופה זמנית שאמורה להסתיים עם יציאת השן\סיום קפיצת גדילה\הבראה.
- סטרס ושינויים רגשיים – לידת תינוק חדש, מעבר בית, כניסה לגן, פרדה זמנית מאחד ההורים יכולים להעלות את כמות הסטרס שהתינוק חש ואת הצורך שלו להתווסת דרך ההורה. דרך ויסות הטבעית והמוכרת לנו ביותר – הנקה. במקרה הזה תדירות הנקות לילה תעלה משמעותית. הפתרון הוא לא להפסיק להניק בלילות או להגביל הנקה אלא מציאת דרכי ויסות חדשות וחיזוק ההיקשרות במהלך הערות.
- עליה לא מספקת במשקל – תינוק עם עליה לא מספקת במשקל ינק הרבה ביום ובלילה כדי לקבל את כמות החלב שלה הוא זקוק. אם התינוק שלך עולה לא מספיק במשקל או יש לו עליה גבולית ממליצה בחום שתפני ליעוץ הנקה ו\או בירור רפואי של הבעיה. במקרה הזה אסור להגביל הנקות לילה ולהחליפם במוצץ או שיטות הרדמה אחרות לפני שבעיית עליה במשקל נפתרה (או שסיבותיה הובנו עד הסוף).
- שיגרת יום הפוכה (רלוונטי בעיקר לשלושה החודשים הראשונים לחיים) – כמעט כל הורה שמעה ש”שינה מביאה שינה”. ישנם תינוקות שנרדמים די בקלות וישנים ברצף במהלך היום. אם יש עידוד לשינה רציפה וארוכה מידי (תנאי שינה טובים, עיטוף יחד עם מוצץ, רעש לבן וכו’) התינוק יכול להגיע למצב שהוא ישן את “מכסת השעות” שלו במהלך היום. אם התינוק ישן 3-4 שעות ברצף ביום זה אומר שהוא אוכל בתדירות נמוכה יחסית במהלך היום. מתי תהיה ההשלמה? בלילה כמובן. במקרה הזה כדאי לארגן את שיגרת ערות-שינה של התינוק בצורה התואמת גיל ושיגרת ערות של ההורים וההנקות\בקבוקים ישתנו בהתאם.
- שביתת יום (גילאי 3-4 חודשים) – ישנם תינוקות שמתקשים לינוק בצורה טובה בסביבה עם גירויים רבים. שביתת הנקה חלקית מתרחשת כאשר התינוק מוכן לינוק רק בשינה או מסביב לשינה. במקרים כאלה מומלץ לשים לב לזמנים ולייצר סביבה תומכת הנקה כדי לא להגיע למצב שהתינוק לא ינק במשך ארבע שעות ויותר מה שיגרום לו להשלים את הקלוריות החסרות בלילה.
- ביסוס מוצקים לא מספק (רלוונטי בעיקר מגיל 8 חודשים) – הורים רבים יודעים שהנקה מספקת את הבסיס התזונתי בשנה הראשונה לחיים אך אין זה אומר שאפשר לא לבסס מוצקים בהתאם לבשלות התינוק. הצרכים הקלוריים של התינוק עולים, במיוחד ברגע שהוא מתחיל לזחול בצורה אקטיבית ובטח כשהוא נעמד ומתחיל ללכת. הטבע דאג לתינוק – אם אין מספיק מוצקים הוא עדיין יוכל לקבל את מרבית הקלוריות שלו בהנקה אבל המחיר במקרה הזה, הגדלת כמות האכלות ליליות. הבעיה כאן יכולה להיות מורכבת – אצל חלק מהתינוקות מדובר בשיגרת מוצקים לא מספקת ואצל חסרים – ביסוס מנות המורכבות בעיקר מפירות\ירקות שערכם הקלורי נמוך יותר מחלב אם. כתוצאה מכך נראה הפחתה בהנקות יום והגדלה בהנקות לילה.
מה קורה אצלכם?
תעני לעצמך על השאלות הבאות:
1. כמה פעמים התינוק יונק ביום וכמה בלילה?
2. האם הוא מתעורר מרעב או מסיבות אחרות?
3. האם ביססתם מוצקים בהתאם לגיל התינוק?
4. האם הוא ישן ביום רצפים ארוכים יותר מאשר בלילה?
שאלות אלה יעזרו לך להבין טוב יותר מה הסיבות להאכלות לילה תכופות. הבנת הסיבה עוזרת לבנות את הפתרון המדויק עבורכם.
מונעים את הבעיה לפני שהיא מתרחשת
כמה המלצות כדי לא להגיע למצב של תזוזה בשיגרת האכלות:
1. אל תנסו להפחית הנקות לתינוק שלא עולה טוב במשקל. במקרה כזה, במיוחד בחצי שנה הראשונה שיפור שינה יבוא עם שיפור בהנקה.
2. בזמן מחלות, שינויים גדולים בחיים, עליה ברמות סטרס, קפיצות גדילה ויציאת שיניים נסו לחשוב על תמיכה נוספת במערך המשפחתי כדי לאפשר לתינוק לינוק לצורך תזונה וויסות כמה שהוא צריך.
3. תייצרו שיגרה טובה לתינוק, תזכרו שעם הזמן שעות השינה ביום צריכות להצטמצם וזמן הערות לגדול. בזמן הערות תחשפו את התינוק לאור היום ובלילה תישנו בחושך לתמיכה בשעון הביולוגי ורמות מלטונין בגופו.
4. אם התינוק לא מצליח לינוק יעיל במהלך היום נסו לייצר שיגרה רגועה ושימו לב שלא יעבור זמן ממושך יותר בין ההנקות\בקבוקים. במקרה שצריך – פנו לקבלת עזרה נוספת של יועצת הנקה.
5. להפחתה טבעית של האכלות לילה אל תנסו לרווח הנקות יום ותנו לתינוק לינוק הנקת צבר בערב (הנקה ארוכה או הנקות בתדירות גבוהה). התדירות הממוצעת היא הנקות\האכלות כל 3-3.5 שעות גג ובערב בתדירות אף גבוהה יותר. כמובן שכל תינוק הוא ייחודי ושעות אלה הן כלל אצבע בלבד.
6. תתחילו את המוצקים לפי המלצת משרד הבריאות, בסביבות גיל חצי שנה, מתזונה מאוזנת וקלורית והציגו אותה בתדירות המתאימה בשלות וגיל התינוק. אל תדחו את המוצקים ואל תתפתו לתת מרקים או יוגורטים עם ערך קלורי נמוך. מי שרוצה עזרה בהבנה עמוקה יותר של מוצקים – מזמינה אותך לקורס שלי בנושא.
יועצת שינה היקשרותית תמיד תבדוק לפני כל שינוי בהזנה בלילה את ביסוס המוצקים לצד הנקה/בקבוקים בדרך שנותנת את המענה הנכון לתינוק שלך.
אם את צריכה עזרה נוספת
מוזמנת לפנות לצוות הורות מחבקת
אנחנו כאן בשבילך!
אלכסנדרה