כולנו מכירים את האימרה: לא להעיר תינוק ישן.
היא לרוב מגיעה עם ההמלצה לא להעיר לאוכל כי תינוק רעב לא ימשיך לישון.
היא נובעת מהתחושה שאין דבר כזה תינוק שישן יותר מידי ואם נפריע לו הוא יצבור עייפות יתר וישן עוד יותר גרוע.
אך האם זה נכון בכל המקרים?
התשובה היא שלא.
מתי נרצה להעיר את התינוק?
– רך הנולד. כשמדובר ברך הנולד ישנם מספר מצבים בהם כדאי להעיר אותם ולהאכיל לא לפי הדרישה. אני מפרטת על מצבים האלה בכתבה הזו.
– הרדמה מאוחרת ללילה בעקבות בוקר מאוחר. לפעמים בגלל שיגרה מסוימת שהתקבעה בחופשת לידה או בימי חופש, התינוק מתחיל להתעורר בשעה מאוחרת בבוקר.
מה זו שעה מאוחרת?
לרוב כשמדובר בשעון הביולוגי ההמלצה היא להתעורר בין 6:00-8:00 אך יש אנשים וגם תינוקות שיתעוררו ב9:00 וירגישו מצוין.
לכן קודם כל חשוב להבין האם השעה היא מתאימה לתינוק, למשפחה כולה ולאילוצים נוספים כמו מסגרת ועבודה.
לפעמים יוצא המצב שההורים מחכים שיתעורר לבד – לדוגמא ב9:00 ומכניסים מאוחר לגן. הבעיה היא שכמו שהתינוק זקוק לשינה, הוא גם זקוק לזמן ערות. אם היום שלו מתחיל ב9:00, הוא כנראה לא יסתיים ב19:00 או אפילו 20:00 בערב. אם אתם לא מעוניינים בהשכבה בשעות 22:00-23:00, התינוק לא יכול להתחיל את היום שלו מאוחר כל כך.
אנחנו לא יכולים להכריח תינוק לא עייף להרדם ללילה אבל אנחנו כן יכולים להתחיל את היום בשעה שמתאימה למשפחה ולשנות את כל השיגרה בהתאם.
– הרדמה מאוחרת ללילה בעקבות תנומת יום ארוכה מידי. מצב אחר שגורם להרדמה מאוחרת ללילה היא תנומת יום ארוכה מידי. לרוב, כשמדובר בתינוק בן מספר חודשים או פעוט בן שנה ויותר, אורך תנומת יום הוא עד שעתיים. יש פעוטות שישנו גם שלוש שעות וזו תהיה הנורמה האישית המדויקת עבורם אבל לרוב, שינה מעל שעתיים תגרור תנומות קצרצרות אחרות או קיצור של הלילה.
אנחנו נכנסים למעגל שקשה לשבור: הלילה קצר מידי (לרוב, פחות מ10 שעות), התינוק מתעורר בשעה המתאימה לו אך הוא מתעייף מהר יחסית מכיוון שהלילה לא היה ארוך. מכיוון שהוא מאוד עייף הוא נכנס לתנומת יום ארוכה. בתנומה זו הוא מאפס את כל הלחץ שינה שהצטבר וכשהערב מגיע – הוא עדיין לא צבר מספיק לחץ שינה כדי להרדם בשעה המתאימה למשפחה. גם במקרה הזה, כמו במקרה של הבוקר המאוחר, לא נוכל להכריח תינוק לא עייף לישון אבל כן נוכל לשנות את האיזון בין היום והלילה בעזרת קיצור תנומת יום.
תינוק ישן הרבה מסיבה חשובה, האם להעיר לא יפגע בו?
השאלה הזו עולה להרבה הורים היקשרותיים שרוצים לתת מענה לצרכי התינוק ולא לפגוע בבריאותו על חשבון הנוחות שלהם.
חשוב לי להסביר שפעמים רבות דפוסי השינה הם לא רק השפעה של השעון הביולוגי אלא גם הנורמות המקובלות במשפחה.
כשהפעוט נרדם ב2:00 בלילה או מתעורר ב10:00 בבוקר, רוב הסיכויים שלא מדובר בשעון ביולוגי מאוחר אלא בדפוס התנהגותי שהשתרש מסיבות כאלה ואחרות.
גם במקרה של תנומת יום ארוכה, לפעמים הסיבה היא – אנחנו.
איתן שלי היה ישן תנומות ארוכות במיוחד. זה היה לי נוח! עבדתי בשעות שהוא ישן ובהחלט הקפדתי על סביבה הטובה ביותר לשינה הארוכה ביותר.
כמו איתן אני אדם של בוקר ולכן הייתי מתעוררת מוקדם יחסית יחד איתו ובערב הוא היה נהנה ממשחקים עם אבא.
כך שההעדפה שלו לתנומת יום ארוכה היתה כנראה שילוב של גנטיקה ואופי שלו יחד עם עידוד מצידנו וכך נכנסנו למעגל הזה של שינה קצרה בלילה וארוכה יחסית ביום.
כאשר אני ממליצה להעיר את התינוק, המטרה היא לא להפחית משינה שלו, כך שיצבור עייפות יתר.
המטרה היא פיזור שונה של שעות השינה במהלך היממה, כך שמצד אחד הוא יקבל את כל המנוחה שלה הוא זקוק ומצד שני השיגרה שלו תתמוך בשיגרת המשפחה כולה ותאפשר לכולם מנוחה מירבית וזמן ערות משותף.
רוצים לקבל עדכונים על כתבות חדשות, הרלוונטיות לגיל התינוק שלכם? הרשמו לעיתון הורות מחבקת:
איך כדאי להעיר?
אל תעירו אותו בצורה פתאומית. אם אתם עוקבים אחרי השינה של הפעוט נסו להעיר אותו בסוף מחזור השינה, כשהשינה קלה יותר וקל יותר לעבור למצב של ערות. מחזור שינה בגיל שנה הוא בערך 50-60 דקות.
תפתחו את התריסים או את הוילונות. תתחילו בליטוף עדין שיכול להיות מלווה בקול שקט:
“יד ימין של איתן מתעוררת והנה יד שמאל מצטרפת”.
אפשר לעבור מהגב אל הכתף, אל היד ואז אל האצבעות.
אותו הדבר אפשר לעשות ברגליים, ליטוף של עיסוי בבטן.
אל תמהרו – אפשר להעיר בעדינות במשך מספר דקות, לכן אם אתם ממהרים לאנשהו, עדיף להעיר את התינוק כשיש לכם מספיק זמן ולא להחזיק אותו ישן “עד השניה האחרונה”. במקרה כזה תצטרכו להעיר מהר ולרוב התעוררות כזו תהיה מלווה בבכי.
בסרטון אני מעירה את איתן שמאוד אוהב לישון שנץ ופחות אוהב את הלילה. אצל איתן היה קל מאוד להפר את האיזון בין היום ללילה לטובת היום מה שגרם לכך שהוא היה מתעורר אך עייף בשעות הראשונות של היום ואז מתקשה להרדם בערב לאחר שנץ של שלוש שעות.
עם הזמן כמובן הוא התרגל לשינה של 10 שעות בלילה ושעתיים ביום וכבר לא הייתי צריכה להעיר אותו.
מאחלת לכם שינה טובה,
ביום ובלילה!
אלכסנדרה