“מתי הכי טוב לשאוב?”
“כמה זמן כדאי לשאוב?”
“איך אני שואבת ודואגת שישאר מספיק לתינוק כשירצה לינוק?”
אלה שאלות נפוצות שאני לא יכולה לענות עליהן תשובה קצרה ומדויקת לכולן.
בכתבה הזו אני אסביר למה.
מדוע את שואבת?
אחת השאלות הראשונות שאשאל כל אמא שמגיעה אלי לייעוץ היא: מה הסיבה לשאיבה.
סיבה לשאיבה תקבע גם תדירות השאיבות, באיזה זמן לשאוב, כמה זמן לשאוב ואפילו באיזו משאבה לשאוב.
הסיבות הנפוצות לשאיבה:
💖 יציאה חד פעמית לאירוע מסוים.
💖 שאיבה בזמן עבודה.
💖 שאיבה להגברת כמויות חלב.
💖 שאיבה לתינוק שלא מתחבר לשד.
💖 שאיבה לבנק חלב למקרה ש…
💖 שאיבה במקרה של גודש שהתינוק לא מצליח להתמודד איתו
עצות כלליות
✅ מומלץ להמנע משאיבות ומתן בקבוקים בשבועות הראשונים של התבססות ההנקה. שאיבה יכולה לפגוע באיזון כמויות החלב ומתן בקבוק יכול לגרום לקושי אצל התינוק להצמד בצורה נכונה אל השד ובכך לפצוע אותך ו\או לינוק בצורה לא יעילה ולא לקבל מספיק חלב.
✅ אם התינוק שלך אוכל בקבוקים (שאוב או תמ”ל) ויונק מומלץ להיעזר ביועצת הנקה אם את מעוניינת לעבור להנקה בלעדית. אל תתפתי לעבור להנקה בלבד אם יש לכם יותר מבקבוק אחד. העצה “פשוט תניקי כמה שיותר” לא עובדת במקרים של מיעוט חלב או תפיסה לא טובה.
✅ אם אמרו לך שהתינוק לא עולה במשקל והעצה שקיבלת היא “תוסיפי בקבוק שלם אחרי כל הנקה” או “תשאבי כמה שיותר” זוהי עצה שכדאי לחשוד בה. היא כללית מאוד ואם לא ניתנה לאחר איסוף פרטים מלאים: כמה התינוק יונק, איך הוא יונק, מה החוסר שנדרש להשלים וכו’ היא כנראה לא תהיה מתאימה עבורך.
שאיבה במקרה של גודש
✅ אני אפרסם כתבה נפרדת על גודש אבל חשוב להבין שגודש לא בהכרח שקול ל”הרבה חלב”. לפעמים מצב של גודש לאחר הלידה הוא תוצאה של בצקת. לכן אל תחשבי שאין לך חלב אם השד מרגיש “מתפוצץ” אבל את לא מצליחה לשאוב כלום.
✅ קומפרסים קרים יכולים לעזור לך להוריד את הגודש ולהקל על ההנקה\שאיבה. אפשר לנסות אותם לפני ההנקה\שאיבה אם את רואה שהעטרה מתוחה מאוד (הפטמה נכנסת פנימה) והחלב לא יוצא או אחרי ההנקה\שאיבה אם נשאר עדיין גודש.
✅ אל תשאבי כמויות חלב ענקיות בתדירות גבוהה. נסי להניק ולהשתמש בקומפרסים קרים. אם המצב לא משתפר – פני לייעוץ הנקה! שאיבה של כמויות גבוהות בשילוב הנקה לפי דרישה יכולה להכניס אותך למצב שגופך ייצר בשביל שני תינוקות. מצב של עודף יכול לשעבד אותך למשאבה והגעה לאיזון מעודף מורכבת כמו הגעה לאיזון מהמצב של מיעוט חלב ובמקרים מסוימים אף מורכבת יותר.
שאיבה להגברת כמויות חלב
✅ אם התינוק שלך לא עולה במשקל כראוי או חייב תיסוף בחלב שלך\תמ”ל כדי לעלות במשקל בצורה מספקת, מומלץ לעשות ייעוץ הנקה פרטני שיעזור לך להגיע ליעדי ההנקה שלך.
✅ שאיבה בסוף ההנקה יכולה להגביר את כמויות החלב. המטרה שלך היא לא “למלא בקבוק” אלא לשאוב כשתי דקות אחרי שכבר לא יוצא כלום או יוצאות טיפות בודדות. בדרך זו את מסמנת לגוף שלך שיש דרישה והוא צריך להגביר היצע. כמה פעמים לשאוב? זו שאלה שאני לא יכולה לענות עליה מבלי לדעת פרטים מלאים (הסיבה למיעוט חלב, על איזה מיעוט מדובר וכו’).
✅ טכניקת POWER PUMP יכולה לעזור להגביר חלב. על POWER PUMPING אפרסם כתבה נפרדת.
שאיבה ליציאה חד פעמית או יצירת מספר שקיות ספייר
✅ מומלץ לשאוב בבוקר, לפני או במקביל להנקה הראשונה. אצל רוב האמהות התוצאות יהיו טובות ביותר בשאיבה בבוקר ולא בערב.
✅ העצה הכללית היא לשאוב כשעה אחרי ההנקה. זה יקל על שאיבת מנה שאת צריכה ומצד שני יקל על התינוק כשהוא יבקש לינוק בפעם הבאה.
✅ אל תשאבי יותר ממנה אחת, במיוחד אם את מספר שבועות לאחר הלידה ויש לך נטיה לעודף. כאשר החלב זורם בחופשיות יש נטיה לשאוב מנות ענקיות של 200 ואף 300 מ”ל. המוח שלך מקבל איתות שהתינוק זקוק למנה זו וייצר עוד יותר חלב. תזכרי שהמטרה שלך זה לא “כמה שיותר חלב” אלא לייצר לפי דרישת התינוק שלך. עודף ייצור הוא בעייתי בדיוק כמו מיעוט חלב.
✅ שתיית מים או תה חם לפני השאיבה יכול לעזור ליציאת החלב יותר בקלות.
✅ בזמן השאיבה ממליצה לך לא להתעסק עם הכמויות ולא להציץ בבקבוק. שימי לב סרט נחמד, נסי לשבת בתנוחה כמה שיותר נוחה ולהרגע.
✅ אם התינוק ירצה לינוק ישר אחרי השאיבה, אל תמהרי לתת לו בקבוק. תני לו לינוק. יכול להיות שהוא יצטרך לעבוד קצת יותר קשה עד שהחלב יתחיל לזרום אבל ככל שהוא גדול יותר ויונק יעיל יותר כך השאיבה פחות תשפיע עליו.
✅ אם את לא מצליחה לשאוב כמות טובה של חלב זה לא אומר שאין לך מספיק חלב! תנסי לשנות זמן שאיבה, עוצמת השאיבה ויכול להיות שהקונוסים או המשאבה עצמה לא מתאימים לך.
✅ שימי לב שאין צורך ביותר מ-5 שקיות ל”מקרה ש…”. יצאת? השתמשתם בשקית? כשתהיה לך הזדמנות תשלימי את בנק החלב. נשים רבות מתרגשות מהקלות שבה הן מצליחות לשאוב והן ממלאות את המקפיא בעשרות שקיות שלאחר מכן יזרקו מחוסר שימוש.
שאיבה בזמן העבודה
✅ בכתבה הזו אספתי טיפים שחשוב לקרוא לפני יציאה לעבודה.
✅ במצב האידאלי כדאי לשמור על כמות השאיבות ככמות ההנקות שהיו בזמנים שאת לא נמצאת עם התינוק.
✅ שימי לב שאין צורך ליצור בנק חלב ענק לפני יציאה לעבודה אלא אם לא תהיה לך אפשרות לשאוב בזמן העבודה (וגם במקרה הזה את צריכה להתכונן לתקופה שכן תצטרכי לשאוב קצת להקלה).
שאיבה לתינוק שלא מתחבר לשד
✅ אם התינוק לא מתחבר לשד אחד או לשניהם ואת מעוניינת להניק – אני ממליצה לך בחום לקרוא ליועצת הנקה כמה שיותר מוקדם.
✅ עד שאת מגיעה לייעוץ פרטני – חשוב לשמור על משק החלב ולהגיע ל8-10 שאיבות+הנקות ביממה, לשים לב שאת מרוקנת את שני השדיים בצורה טובה.
✅ עד הייעוץ הפרטני – נסי פטמת סיליקון (בעיקר אם הבעיה היא בצורת הפטמה או העדפת בקבוק).
✅ בסביבות גיל חודש+ את תייצרי בממוצע בין 750-1000 מ”ל חלב ביממה כלומר אם את שואבת בלעדית אלה הכמויות פחות או יותר שתגיעי אליהם. עבור תינוק קטן מגיל חודש או פג הכמויות יהיו קטנות יותר.
שימי לב שכל העצות שנתתי כאן הן עצות כלליות.
הן יתאימו לרוב האמהות אבל לא לכולן.
קראת? התחברת? תנסי.
עובד לך? מצוין.
לא עובד? זה לא אומר שמשהו לא בסדר אצלך. תנסי עצה אחרת 🙂
ואם את זקוקה לעזרה פרטנית, אני כאן בשבילך.
אלכסנדרה.