המגע הפיזי הוא אחד הכלים המרכזיים שבהם משתמשים בני אדם לתקשורת ולהבעת רגשות. בילדות המוקדמת, המגע מהווה אמצעי חשוב ליצירת קשרים רגשיים ולפיתוח תחושת ביטחון ואמון. המגע הניתן לילדים בגיל הרך משפיע לא רק על התפתחותם המיידית, אלא גם על חייהם כבוגרים. 

עם הלידה, תינוקות עוברים מסביבה רחמית מוגנת לעולם חיצוני מלא בגירויים חדשים. מגע עור לעור עם ההורים ברגעים הראשונים של החיים מסייע לתינוק להסתגל לשינוי זה. מגע זה מעביר לתינוק תחושות של ביטחון, חום ואהבה, ומסייע בהפחתת תחושת הלחץ והחרדה שמלוות את המעבר לסביבה חדשה. 

ההשפעה החיובית של המגע

1. וויסות טמפרטורה –  שומר על חום גוף יציב של התינוק.

2. ייצוב דופק ונשימה – מסייע בשמירה על קצב לב ונשימה סדירים.

3. עידוד הנקה – מקל על התחלת הנקה מיידית ומוצלחת.

4. חיזוק הקשר הרגשי – מעמיק את הקשר בין ההורה לתינוק.

5. הפחתת סטרס – מרגיע את התינוק ומפחית בכי.

6. חיזוק המערכת החיסונית – מסייע בבניית מערכת חיסונית חזקה.

7. שיפור רמות הסוכר בדם – עוזר בשמירה על רמות סוכר תקינות בדם של התינוק.

 

תיאוריית ההיקשרות, שפותחה על ידי ג’ון בולבי, מדגישה את חשיבות הקשרים הרגשיים שנוצרים בין הילד לדמויות המטפלות בו. קשר זה מבוסס על תחושת הביטחון והאמון שנבנית באמצעות אינטראקציות חיוביות, במיוחד באמצעות מגע. לפי תיאוריה זו, תינוקות נולדים עם צורך מולד להיקשר לדמויות המטפלות בהם, והמגע הוא אחד הכלים המרכזיים שמסייעים ביצירת קשר זה.

מגע עקבי וחיובי בין ההורים לתינוקות מחזק את הקשר הרגשי ומבסס תחושת ביטחון ואמון. תחושת המגע הנעים, החיבוקים והליטופים משדרים לתינוקות מסרים של אהבה, דאגה והגנה. תינוקות שמקבלים מגע אוהב ותומך נוטים לפתח התקשרות בטוחה, שמתאפיינת בתחושת ביטחון ונינוחות בנוכחות ההורים ויכולת לתפקד באופן עצמאי במצבים חדשים. תחושת הביטחון הזו היא בסיס חשוב להתפתחות רגשית חיובית ולהתפתחות חברתית תקינה.

איך המגע עוזר להתפתחות?

 

המגע הפיזי הוא אחת הדרכים היעילות ביותר לחיזוק הקשר הרגשי בין ההורה לילד. חיבוקים, נשיקות ומגע חם ואוהב מעבירים לילד תחושת ביטחון ואהבה ומסייע בבניית קשרים חזקים ומשמעותיים. תחושת הביטחון הזו היא הבסיס לפיתוח קשרים חזקים ומשמעותיים לאורך החיים.

 

תמיכה בהתפתחות מוחית. מגע אוהב, חיבוקים ונשיקות, מעודדים שחרור של אוקסיטוצין (הורמון הקשור לרגשות של קרבה ואמון) ומסייע להתפתחות מוחית בריאה . מגע מעודד יצירת קשרים עצביים חדשים ומשפר את יכולות הלמידה והזיכרון ותורם להתפתחות קוגניטיבית וליכולת הלמידה של הילד.

בבגרותם, אנשים שזכו למגע אוהב בילדותם נוטים להיות בריאים יותר ולחיות אורח חיים בריא ומאוזן יותר .עשויים להיות בעלי יכולות קוגניטיביות ורגשיות טובות יותר, הכוללות יכולת פתרון בעיות, קבלת החלטות ויכולת אמפתיה גבוהה.

 

וויסות רגשות. תינוקות אינם מסוגלים לווסת את רגשותיהם עצמאית ולכן זקוקים לעזרת ההורים. מגע אוהב מצד ההורים יכול לעזור לתינוקות להירגע, להפחית רמות של הורמוני הלחץ בגוף וליצור תחושת רוגע וביטחון. המגע מאפשר לתינוקות לחוש שמישהו דואג להם ונמצא לצידם ברגעים קשים, מה שמסייע בבניית בסיס רגשי יציב. ילדים שמקבלים מגע אוהב לומדים לווסת את רגשותיהם בצורה טובה יותר ולהירגע במצבים של לחץ וחרדה. היכולת הזו מתפתחת בעיקר באמצעות תחושת הביטחון והנוחות שמגע יכול לספק. 

 

הפחתת לחץ וחרדה . מגע מרגיע, כמו חיבוקים ונגיעות עדינות, יכול להפחית את רמות הקורטיזול, הורמון הלחץ. רמות קורטיזול גבוהות עלולות לגרום ללחץ וחרדה, והמגע הפיזי יכול לסייע לילדים להרגיש רגועים ובטוחים יותר. ילדים שמרגישים רגועים ובטוחים יותר מתפקדים טוב יותר במצבי לחץ. הילדים לומדים שההורים הם מקור תמיכה וביטחון, מה שמסייע להם להרגיש מוגנים ולחוש בטוחים יותר גם במצבים של קושי.

 

העצמת הביטחון העצמי. ילדים שמקבלים מגע אוהב ותומך מהוריהם מפתחים תחושת ערך עצמי גבוהה וביטחון עצמי. הם מרגישים רצויים ואהובים, מה שמחזק את הדימוי העצמי שלהם ומסייע להם להתמודד עם מצבי חיים מורכבים בצורה בטוחה יותר. הביטחון העצמי הזה הוא חשוב להצלחה בחיים, בעבודה ובמערכות יחסים.

 

יצירת קשרים חברתיים. מגע חם ואוהב שמקבלים תינוקות מהוריהם משפיע יכולותיהם החברתיות בעתיד. מגע מצד ההורים מלמד ילדים על חשיבות הקשר הפיזי והרגשי במערכות יחסים, הוא מסייע להם להבין איך לבטא אהבה וקרבה בצורה בריאה ומתחשבת, ולפתח מיומנויות חברתיות טובות יותר. הם לומדים כיצד ליצור קשרים חיוביים עם אחרים ומפתחים אמפתיה ויכולת להתחבר רגשית לסובבים אותם. בעלי יכולת טובה יותר ליצור ולשמר קשרים חברתיים ומשפחתיים משמעותיים  בבגרות. כילדים הם נוטים להפגין פחות התפרצויות זעם, התנהגויות שליליות או אלימות. הם מרגישים בטוחים ואהובים מה שמשפיע על תחושת הרוגע והשלווה שלהם ואין להם צורך לחפש תשומת לב בדרכים שליליות.

 

שיפור יכולת הלמידה. אינטראקציה קרובה עם ההורים, כולל מגע פיזי, מעודדת את הילדים לחקור את העולם סביבם ולפתח סקרנות ויכולות קוגניטיביות. מגע פיזי יכול להיות חלק ממשחקים ולמידה חווייתית.

ילדים שמרגישים בטוחים ואהובים נמצאים במצב רגשי טוב יותר, מה שמאפשר להם להיות קשובים וממוקדים יותר בלמידה ויכולת התמודדות טובה יותר עם אתגרים לימודיים. 

 

שיפור שינה. מגע פיזי עם ההורים יכול לשפר את איכות השינה של התינוק, להקטין את הסיכוי להתעוררויות תכופות ולעודד שינה עמוקה ורציפה.

המגע בין הורים לתינוקות וילדים הוא כלי חשוב בהתפתחות הרגשית של הילד. המגע מסייע ביצירת תחושת ביטחון, אהבה ורוגע, ומבסס קשר רגשי חזק בין ההורה לילד. משפיע על התפתחות פיזית, רגשית וחברתית של הילד ותורם ליצירת היקשרות טובה בין הילד להורה. על כן, חשוב שהורים יהיו מודעים לחשיבותו הרבה של המגע וישקיעו זמן ותשומת לב במגע חיובי ותומך עם ילדיהם כבר מגיל צעיר. אין ספק כי המגע האוהב והתומך מההורים הוא אחד הגורמים המרכזיים בהתפתחותם המוצלחת והמאושרת של הילדים.

מגע פיזי אינו מוגבל לגילאים צעירים בלבד, הוא חשוב גם בשנות הילדות המאוחרות ואף בגיל ההתבגרות. חיבוקים, ליטופים ותשומת לב פיזית יכולים לתרום רבות להתפתחות הבריאה ולבגרות הילדים, ולעזור להם לגדול להיות מבוגרים בטוחים, אמפתיים ובריאים רגשית.

חשוב שהמגע יהיה תמיד בהתאם לרצון הילד ולכבוד לגבולותיו האישיים. מגע חיובי ותומך יכול להביא לתוצאות נפלאות בהתפתחותו של הילד לאורך כל שלבי החיים.


ורד ובר, מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה (פוסט פארטום)

הכנה ללידה, עיבוד לידה, 

יועצת שינה בגישה היקשרותית.

הרצאות שיכולות לעזור לך