מידי פעם אני נתקלת בשאלה הבאה: “תגידו, האם מומלץ להניק כשאני מבואסת או מדוכאת? האם זה משפיע על התינוק” וגם “אני לחוצה מאוד, נגמר לי החלב!”

 

החיים המודרניים מביאים איתם לחצים רבים. התקופה לאחר הלידה מאופיינת ברגשות רבים, חלקם חיוביים וחלקם שליליים. התינוק עצבני על השד, הוא יונק ומתנתק ודורש עוד. את מרגישה מרוקנת, עצובה או כועסת. האם הלחץ והרגשות שליליים משפיעים על החלב? האם כדאי לתת שאוב או תמ”ל לתינוק בתקופות אלו?

 

על כך ידבר הפוסט הנוכחי.

האם לחץ משפיע על כמות החלב?

ההורמון האחראי על יצירת החלב נקרא פרולקטין. ההורמון האחראי על שחרור החלב מהגוף נקרא אוקסיטוצין.

 

כאשר אנחנו לחוצות מאוד, כועסות או פוחדות הגוף שלנו משחרר אדרנלין – ההורמון שעוזר לנו להתמודד עם מצבי קיצון. זה אותו ההורמון שעוזר לאישה קטנה להרים מכונית כדי להציל את הילד שלה הלכוד מתחתיה. הורמון זה פועל כנגד הורמון אוקסיטוצין ובעצם מקטין את הכמות שלו בגוף.

 

כמות האוקסיטוצין יורדת – החלב מפסיק לטפטף והתינוק מתקשה לשחרר אותו ביניקה. שימו לב, הפגיעה היא בכמות אוקסיטוצין ולא בפרולקטין האחראי על יצור החלב. כלומר יצור החלב לא נפגע. כל מה שקרה זה שזמנית קשה יותר לחלב לזרום.

 

כאשר אנחנו נרגעות, כמות האדרנלין יורדת, כמות האוקסיטוצין חוזרת לנורמה והחלב משתחרר כהרגלו.

 

זו הסיבה מדוע אנחנו שומעות מאמהות שונות שהן שותות תה עם ריבת חלב כדי להגביר את כמות החלב. לא התה ולא ריבת החלב לא מגדילות את כמות החלב אבל לרוב, שתיית תה מתבצעת בישיבה, בתנוחת רגיעה. בנוסף האם נהנת ממשהו מתוק וטעים (זה לרוב לא עובד למי שסולדת מריבת חלב). כמו כן החום של התה עוזר לאוקסיטוצין ושחרור החלב גם כן.

הלחץ, הרגשות השליליים אינם משפיעים על כמות החלב. הם יכולים להקשות על התינוק לינוק את החלב הקיים. הסטרס שלך יכול להשפיע על מצב רוח של התינוק ולגרום לו להיות עצבני יותר ולכן גם להתקשות לינוק. לכן, במקרה הזה הפתרון הוא לא מגבירי חלב או תיסוף בתמ”ל אלא למצוא את הדרך להירגע ולמלא משאבים.

האם לחץ יכול להוריד כמויות החלב?

כן, בדרך עקיפה.

 

אמא מרגישה שירדה לה כמות החלב, התינוק עצבני על השד ולא יונק היטב – היא מתספת אותו בחלב שאוב או בתמ”ל. גוף האם מקבל איתות שכמות החלב שהוא מייצר גדולה מידי כי התינוק לא זקוק לה, הוא מייצר פחות חלב ומכאן מעגל מסוכן שבסופו של דבר מוביל אמהות רבות לסיום מוקדם של הנקה.

 

לפעמים האם מחליטה “לאגור” חלב – להניק לא לפי דרישה אלא מתי שמרגישה מלאות בשד כדי שהזרימה תהיה חזקה יותר והתינוק לא יהיה עצבני וינק טוב יותר. זוהי שיטה מסוכנת ממש – שד שלא מתרוקן לפי דרישה מסמן למוח לייצר כמות קטנה יותר של חלב מה שיכול להביא למיעוט חלב אמיתי.

 

האם חוששת להניק את התינוק כשהיא מרגישה מבואסת או דכאונית, היא מרווחת את ההנקות וכתוצאה מכך התינוק יונק פחות חלב (ראה מקרה הקודם) או שהתינוק לא עולה במשקל ובשקילה הבאה היא מקבלת המלצה לתסף בתמ”ל…

האם לחץ משפיע על איכות החלב?

לא.

 

תינוקות מרגישים את העצב שלנו כמו שהם מרגישים את השמחה שלנו. הם מחייכים כשאנחנו מחייכים אליהם, צוחקים יחד איתנו. האין זה פלא שהם עצבניים או עצובים כשאנחנו לא במיטבנו?

 

אין זה משנה בכלל האם התינוק יונק או מתומ”ל. הוא לומד דרך חיקוי ורואה את העולם הזה דרך עינינו. זוהי הדרך של הטבע ללמד את הקטנטנים. הדרך הזו כוללת מאורעות שמחים אך גם מאורעות עצובים.

מה לעשות כשאת לחוצה?

העצה “תרגעי” היא בין העצות המעצבנות שיש ולרוב תגרום רק ליותר עצבים. אפשר לפתור חלק מהבעיות שגורמות לתסכול וחלקן עוברות עם הזמן. ומה אפשר לעשות עד שיפתרו?

 

קינון

אם השיטה מתאימה לך, מזמינה אותך לנסות קינון. על קינון כתבתי פוסט נפרד בלינק הזה אבל בגדול זה אומר לקחת יום (או יותר) חופש, להכין מראש אוכל או לקנות אוכל טעים מוכן ולהחליט שכל הצרות יחכו בזמן שאת והתינוק נחים. את היום הזה תקדישי רק לעצמך ולתינוק. תשכבו יחד, תלטפי אותו, תעשי לו עיסוי קל, תעשו פרצופים אחד לשני. אמבטיות משותפות, הרבה מגע עור אל עור, מנוחה על המיטה, הצעה (בלי להכריח) של הנקה, ספרים, סרטים, מוסיקה שאת אוהבת – כל מה שיגרום לך לנוח ולכייף עד כמה שאפשר. לפעמים מנוחה, הרבה מגע בין האם לתינוק, מספיקים גם כדי שינק באופן יעיל ורגוע יותר וגם בשביל שרמות האוקסיטוצין שלך יעלו ותרגישי שמחה יותר.

 

עזרה משפחתית או מקצועית

אם התסכולים והקשיים נובעים מדכאון לאחר לידה מומלץ בחום לפנות לגורמים מקצועיים: אחות בטפ”ח, רופא ילדים או רופא משפחה. בכל בעיה רגשית, נפשית אפשר ללכת ליעוץ חד או רב פעמי אצל פסיכולוג ואין זה משהו מביך או מביש. כמו שאנחנו מקבלים עזרה כשכואב לנו פיזית בגוף, לפעמים צריך לדעת לבקש עזרה כשכואב לנו בלב.

 

מעבר לכך תמיד מומלץ לבקש עזרה מבן זוג, בני משפחה וחברים. אל תשארי לבד עם הקושי שלך.

 

טכניקות הנקה

אם התינוק עצבני יותר על השד כדאי לבדוק שתנוחת ההנקה מתאימה לו ואולי לנסות תנוחה אחרת. סנדוויץ והחזקה נכונה של התינוק יכולים לעזור לו לתפוס את השד בצורה יעילה יותר. סחיטת השד בזמן ההנקה עוזרים לתינוק לקבל יותר חלב עם אותו מאמץ שמושקע מצידו.

 

אם את מרגישה שאת לא מצליחה לחבר את התינוק, הוא התחיל להכאיב לך, איננו נינוח לאחר ההנקה וכמות החיתולים ירדה משמעותית, כדאי לפנות ליעוץ הנקה מקצועי.

 

תזכרו – החיים שלנו מלאים באושר ובשמחה אך גם בעצב וקשיים. 

כל אלה הם חלק מהחיים שלנו וגם של התינוקות שלנו. 

הם ידעו להתמודד עם הקשיים בעזרתנו וגם בימים הקשים ביותר – חלב האם הוא הטוב ביותר לתינוק.


מאחלת לכולנו התמודדות מיטבית עם התקופות הקשות

שיתחלפו מהר ברוגע ובנחת.

אלכסנדרה

מוצרים שיכולים לעניין אותך