ישנה אמונה בקרב נשים רבות שניתן להתכונן ללידה אך לא ניתן להתכונן להנקה עד שאין לנו תינוק יונק וזה פשוט לא נכון!
ידע הוא כוח ובמקרה שלך- רגע לפני הלידה ידע על ההנקה והימים הראשונים לאחר הלידה הוא “כוח על ” שתגלי כמה חשוב לרכוש כדי להבטיח לך הנקה יעילה!
חשוב להבין מדוע חלב אם הוא הדבר הכי טוב שתוכלי לתת לתינוקך כדי לתמוך בהחלטתך להניק.
ההבנה כיצד פועל מנגנון ייצור החלב, איך ניתן להשפיע על ייצור החלב ומה ניתן לעשות כדי למקסם את הסיכויים שלך להניק בהצלחה יעזרו לך כבר מההנקה הראשונה לאחר הלידה.כך תוכלי לאחר הלידה לסנן את כל רעשי הרקע ויהיה לך קל יותר להימנע מטעויות ומתקלות מיותרות.
מכירה את המושג "הלילה הלבן"?
הידעת?
הסיבה העיקרית לכך שנשים אינן מצליחות להניק הוא בשל החשש שלהן שאין להם מספיק חלב והתינוק רעב.
ובכן, שימי לב! זוהי טעות נפוצה וקריטי להבין אותה כדי להימנע מטעויות ותקלות נוספות בהנקה.
התקלה השכיחה הזו בהנקה מתרחשת כבר ביום השני לאחר הלידה, שמכונה “הלילה הלבן”.
התינוק כל הזמן בוכה וצמוד לך לשד, את מותשת ואוטומטית נוטה להאמין ש – “התינוק שלך מורעב” – “שאין לך מספיק חלב” – ומה שעוזר לך להאמין בתחושה, מעבר לעצות הרבות שיש מסביב (של משפחה, חברים, אחיות בתינוקייה ..), זו העובדה שלידך אמא שנתנה בבקבוק תחליף חלב אם – התינוק שלה ישן וכביכול לא רעב.
זה לא מדויק, התינוק אולי ישן אבל סביר להניח בגלל האכלת יתר וצורך לעכל את המזון.
הקרבה בין האם לתינוק,מגע עור לעור, האכלה לפי דרישה ולא על פי שעות הם קריטים להצלחת ההנקה בימים הראשונים בפרט ובהמשך.
מה חשוב לדעת בשבוע הראשון?
– גירוי ופינוי- הנקות בתדירות גבוהה מעודדות את אספקת החלב, מפחיתות אפשרות לגודש (שהוא נורמלי בין היום ה3-4). אין מצב שתניקי יותר מידי פעמים, אך לעומת זאת יש מצב שתניקי מעט מדי פעמים. חשוב שתקפידי על תנוחה מיטבית, לא לדלג על הנקות, ואם יש גודש לשים קומפרסים קרים.
– יש להניק בסימן הראשון שהתינוק מראה שהוא רעב. הסימן הראשון שתוכלי לזהות הוא תנועות ניקור וחיפוש עם הראש, הסימן השני התינוק מכניס כל דבר לפה, כמו יד, חיתול, אצבע.. והסימן האחרון שלא מומלץ להגיע אליו הוא הבכי. תינוק רעב בוכה כי הרעב ממש כואב לו פיזית.
– הרשי לתינוק להיות על השד, נסי להציע לו את שני השדיים ) אם התינוק ישנוני נסי לעורר אותו באמצעות החלפת חיתול לפני שתציעי את השד השני). בשבוע הראשון אם התינוק ישנוני, יש להעיר אותו אם עברו יותר משעתיים-שלוש במהלך היום, או ארבע שעות במהלך הלילה.
איך תדעי האם התינוק שלך אוכל מספיק? עלייה במשקל.
– נורמלי שתינוק מאבד 7% ממשקל הלידה בימים הראשונים. התינוק יפסיק לרדת ביום הרביעי. וכאשר מגיע החלב השופע (בין היום ה2-5) התינוק יעלה במשקל בממוצע בין 140-170 גרם בשבוע. כדאי לקחת לשקילה את התינוק בתחילת השבוע השני לבדוק את קצב העלייה/ ירידה במשקל. עד היום ה10-14 התינוק צריך להגיע למשקל הלידה.
– ניהול הנקה- יש לבדוק את החיתולים של התינוק לפי: ביום הראשון צריך להיות קקי 1, ופיפי 1. ביום השני 2 קקי, ו2 פיפי, וכך מהיום הרביעי עליו לייצר לפחות 6-8 חיתולים ספוגים ביממה של כ 3 פיפי ו3 קקי. לעיתים תינוק יונק עושה אף יותר פעמים ואין זו בעיה.
יש לבקש עזרה מקצועית מיידית בעיקר אם:
–אין חיתולים רטובים
–שתן בצבע כהה אחרי 3 ימים (צריך להיות בצבע צהוב חיוור)
–צואה בצבע שחור אחרי היום הרביעי (אמור להיות בצבע חרדל צהבהב)
–תינוק שלא יונק בתדירות גבוהה ( צריך לינוק לפחות 8 פעמים ביממה, רצוי אף יותר )
–אם את סובלת מסימנים לדלקת/ סתימה בשד (כאבים בשד עם חום, צמרמורות, צריבה בשד ועוד)
בהדרכה נכונה וליווי אישי תהליך ההנקה יכול להיות פשוט וקל יותר.
לתיאום יעוץ או כל שאלה שתרצי צרי קשר