כנראה שכולנו יודעים שעדיף לא לעשן. לא לאמא, לא לאבא.
אבל מה לעשות אם אתם מעשנים וכרגע לא רוצים או לא מסוגלים לשנות מציאות זו?
כיצד העישון משפיע על התינוק וכיצד ניתן להפחית השפעות שליליות של העישון?
מה חשוב לדעת על הנקה ועישון
מחקרי תשאול בקנדה ובארה”ב מהשנים 2008-2009 מצאו שאמהות רבות בטוחות שאם הן מעשנות עדיף לבריאות התינוק להפסיק הנקה ולעבור לתמ”ל.
זאת, למרות העמדה הרשמית של AAP – ארגון רופאי ילדים האמריקאי שפרסם כי עישון אינו מהווה סיבה להמליץ על הפסקת הנקה.
מחקרים מראים שההיפך הוא הנכון – אם האם מעשנת, עדיף שתניק מאשר תתמל.
הסיכונים הבריאותיים עולים גם לאם שמעשנת ואינה מניקה וגם לתינוקות אשר אינם יונקים: הסיכון להתפתחות אלרגיות, אסטמה, מחלות בדרכי הנשימה ועוד.
לסיכום: עדיף להניק ולא לעשן. אם את מעשנת עדיף להניק מאשר לתמל.
חשוב לשים לב שעישון יכול להשפיע על כמות החלב שאת מייצרת. עישון יכול לגרום למיעוט חלב, לכן מומלץ לבדוק את קצב עליית משקל של התינוק ולהקפיד על הנקה לפי דרישה.
מה חשוב לדעת על עישון ומוות בעריסה
נמצא קשר חזק בין עישון האם בזמן ההריון ומוות בעריסה. עישון בזמן הריון משפיע על התפתחות קולטני סרטונין וקשרים בין עצביים של גזע המוח. עישון בזמן ההריון משפיעה לרעה על נפח הריאות של התינוק, פוגע במנגנוני עוררות, מקטין את היכולת של קצב הלב להשתנות בהתאם לרמות הסטרס של הגוף – כל אלה יכולים להפריע לתינוק להסתגל לשינויים סביבתיים הקשורים ברמות החמצן ונשימה (לדוגמא כשהוא תקוע עם שמיכה על פניו).
חוקרים משערים שכמות אירועי מוות בעריסה תרד בשליש אם אמהות לא היו מעשנות בזמן ההריון.
ומה לגבי עישון לאחר הלידה?
אנחנו מדברים על עישון “יד שלישית”. הכוונה לחשיפה לחלקיקים רעילים שנצמדים לבגדים, לשיער ולעור האדם המעשן. הם נצמדים גם לרהיטים ואף לקירות, לכל הטקסטיל בבית (מצעים, וילונות, ספות) ואף לאבק. החומרים מצויים שם זמן רב לאחר כיבוי הסיגריה, משתחררים בהדרכה לאוויר שהתינוק שלכם נושם.
לכן הסיכון למוות בעריסה עולה כשאחד ההורים מעשנים במיוחד כשהתינוק מתומל.
המלצות להורים מעשנים
רוב הכתבה מתרכזת בנשים (ובהנקה) אבל שימו לב שיש השפעה ניכרת של עישון גם מצד האב. גם בזמן ההריון וגם לאחר הלידה ולכן ההמלצות תקפות לגבי שני ההורים.
צאי לעשן אחרי ההנקה. רמות הניקוטין בחלב עולות בזמן העישון ולאחר מכן יורדות בהדרגה. לאחר מספר שעות רמות הניקוטין נמוכות מאוד. אבל גם אם התינוק שלך ביקש לינוק ישר אחרי שעישנת – עדיף לתת לו לינוק מאשר לתמל.
נסו להפחית את העישון למינימום. כמו כמעט בכל דבר, למינון יש השפעה. פחות סיגריות – פחות סיכון.
שמרו על הבית ועל הרכב נקיים מעישון – מחקרים רבים מראים על רמות גבוהות של ניקוטין אצל תינוקות החיים בבית שמעשנים בתוכו. מומלץ לעשן מחוץ לבית (גם לא במרפסת או אל תוך חלון פתוח).
מומלץ להחליף בגדים ולשטוף ידיים לאחר העישון. ללעוס מסטיק אחרי עישון זה לא יעיל. עדיף לצחצח שיניים ולשטוף פנים בסבון. ניקוטין הנפלט מסיגריה נדבק לשיער, לעור ולבגדים ומשם עובר לתינוק. זה נכון כמובן גם להורים המעשנים וגם לאנשים אחרים המטפלים בתינוק.
אל תסתירו. נכון שאנחנו לא רוצים שהפעוטות שלנו יחשבו שעישון הוא משהו טוב ובריא. אבל אין מה לעשות, אם אנחנו מעשנים, יש יותר סיכון שהם יעשנו בעתיד גם אם נדבר על נזקי העישון. הסתרה מגדילה את הסטרס שלכם ולכן גם את הסטרס של הפעוט. אפשר ללמד את הפעוט להתרחק מאנשים מעשנים ולהסביר שזו פעילות לא בריאה כל כך אבל יש מבוגרים שצריכים אותה.
אם אתם רוצים להפסיק לעשן – תכנון התינוק או לידתו יכולים להוות תמריץ להתחיל. מוטיבציה חזקה וסביבה תומכת יכולים לתרום בתהליך הגמילה. ואם אתם מעשנים יחד עם בן\בת הזוג – אולי זה בדיוק הזמן לפנות לעזרה ולעשות את השינוי בחייכם?
רפרנסים
Long-Term Effects of Breastfeeding, Maternal Smoking During Pregnancy, and Recurrent Lower Respiratory Tract Infections on Asthma in Children, Karmaus 2008
Environmental tobacco smoke exposure as a risk factor for infections in infancy, Galankis 2009
The effect of passive smoking and breast feeding on serum antioxidant vitamin (A, C, E) levels in infants, Yilmas, Hizli 2009
Babies who sleep with smoker parents exhibit high nicotine levels
Safe Cosleeping Guidelines by James McKenna
Parental smoking and passive smoking in infants: fathers matter too
עישון יד שלישית, האגודה למלחמה בסטן
מכבי – על עישון והשפעותיו על הילדים.
מאחלת לך הנקה קלה ונינוחה,
כמה שיותר טבעית, כמה שיותר פשוטה
וכמובן הרבה נחת וכיף עם התינוק/ת שלך
אלכסנדרה