אמא מניקה? כנראה שהסיטואציה הבאה תהיה מוכרת לך מקרוב..

הרדמת את התינוק המתוק שלך לשנת צהרים או לילה והוא ישן עלייך בנינוחות ושלווה עם הפטמה בפה. 

את מסתכלת עליו באהבה ומתחילה לתכנן את הזמן החופשי שעתיד לעמוד לרשותך ממש בקרוב, כאשר תשחררי בעדינות את השד ותניחי אותו לישון.

אלא שלבייבי שלך, מסתבר, יש תוכניות אחרות. במקרה הטוב הוא לא משחרר את הפטמה, ובמקרה הפחות טוב הוא מתעורר בבכי קורע לב. את מוצאת את עצמך חסרת אונים, נאלצת לחשב מסלול מחדש ומבינה שעלייך להישאר במצב זה לאורך חלק נכבד מתנומת היום או הלילה שלו, או במצב קיצון אף לאורך התנומה כולה.

מזדהה עם התיאור? 

לפני הכל, ליבי איתך. הסיטואציה הזו מוכרת לי מקרוב, מחוויה אישית עם הפעוט המתוק שלי כאשר היה קטן יותר. הרגשתי את התסכול, העייפות והכאבים. אני יודעת כמה זה קשה כשאין לך רגע לעצמך ביום או בלילה וכמה הדבר משפיע על התחושות והתפקוד שלך. עם זאת, לצד הקושי, יש גם בשורות טובות- המצב בר שינוי וניתן לשפר ולפתור אותו. 

לפני הכל, הקדמה ויישור קו- 

חשוב להבין ש”הרדמה בהנקה” אין משמעותה שינה עם הפטמה בפה. 

הרדמה בהנקה יכולה להיות דרך נוחה, נעימה ומהירה במידה והיא מתאימה לך, אך בשום שלב אין הכוונה לשינה עם השד בפה לאורך כל התנומה. ואם זה המצב דעי שהוא אינו אמור להיות כך ויש מה לעשות בנידון. 

כמו כן, כדאי שתדעי ששינה עם הפטמה בפה אינה מהווה צורך עבור התינוק, ובוודאי שלא יגרם כל נזק או פגיעה בהתפתחות כתוצאה משינה ללא הפטמה בפה. לא נראה שאף יונק בטבע ישן כך ויונקי בני האדם לא שונים במובן הזה.

למה יש תינוקות שלא משחררים את הפטמה בשינה?

לחץ שינה לא מספק או שגרה לא נכונה

כלומר הגעה לשינה לפני ש”כוס העייפות” התמלאה ותחילת הרדמה כאשר התינוק/פעוט אינו מספיק עייף.  לרוב נובע מחלון ערות לא מספיק אקטיבי או ארוך בהתאם לגיל. מצב זה יגרור שינה שטחית ולא עמוקה המצריכה מציצה פעילה – שד בפה – לאורך כל התנומה על מנת לישון. 

צורך בהתרוקנות

שד בפה לקראת הבוקר (02:00-06:00) מצביע על צורך להתרוקן לפיפי ללא הצלחה, פעולת המציצה מסייעת לתינוק/פעוט להתרוקן.

סיבה רגשית

אירועים משמעותיים, תקופות ושינויים בחיים כמו למשל- חרדת נטישה, כניסה למסגרת, מעבר חדר, גירושים. כל אלו מגבירים את הצורך של התינוק/פעוט בקרבה, תמיכה ונחמה, אשר בין היתר מציצה לאורך הלילה מספקת לו. כך הוא חש קרוב אלייך, מוודא שאת לידו, מתווסת ונרגע על ידי המציצה. 

• כאבים או מחלה

הנקה, מעבר לחיזוק הקשר ושלל הצרכים שהיא עונה עליהם, מסייעת בין היתר לשיכוך כאבים. לכן נראה הנקות תכופות וגם מציצה של השד לאורך הלילה בתקופות של מחלה או יציאת שיניים. 

לשינה עם הפטמה בפה מגוון סיבות פיזיות ורגשיות, ולכולן פתרונות מותאמים שאינם כוללים את פעולה המציצה.  כלומר, שינה עם הפטמה בפה אינה הפתרון ולכן אין כל בעיה להפסיק איתה.  לפני שניגש לפתרונות, יש להבין מה הסיבה – מה גורם לצורך במציצה תמידית על מנת לישון? לאחר מענה על שאלה זו, תדעי להתאים את הפתרון בצורה יעילה. 

 

איך אפשר להפסיק את השינה עם פטמה בפה?

• דיוקי שגרה

ברוב המקרים, דיוק השגרה ולחץ שינה מספק יורידו את הצורך בשד בפה לאורך התנומה. הקפידי על אורך חלונות ערות על פי הטווח המומלץ לגילו וכן על תוכן חלון ערות אקטיבי ופריקת אנרגיה מספקת.

סיוע בהתרוקנות 

 החזיקי את התינוק/ פעוט בתנוחת פשפוש (רגליים מקופלות לבטן) ועזרי לו להגיע להתרוקנות מלאה, כך הוא יוכל להירדם בנוחות ללא מציצה בלתי פוסקת בשל הצורך להתרוקן לפיפי. 

דגש היקשרותי

במיוחד במידה והצורך בשינה עם הפטמה בפה מגיע בתקופה מלאה בשינויים. הקפידי להעניק מגע, קרבה ותשומת לב בשפע- לפני ויותר ממה שהוא מבקש. כאשר הוא יחוש בטוח ושבע רגשית, הצורך בחיזוק ההיקשרות וקרבה בלילה על ידי המציצה יפחת. הפעילי את ההיקשרות לאורך היום על ידי משחק, הזמנה לקחת חלק בפעולות הבית וזמן איכות משותף. תוכלי להיעזר במידע על התפתחות שורשי ההיקשרות בשנים הראשונות לחיים וכיצד ליישם אותם בחיי היומיום. 

הוספת הנקות יום או הנקה בערב

 לעיתים הוספת הנקות אלו מסייעת בהפחתת הצורך בשינה עם הפטמה בפה לאורך הלילה, מאחר והצורך סופק דיו במהלך היום. 

• הוספת הקשרי שינה

 זהי מה מרגיע ומסייע לתינוק/פעוט שלך להתכנס לשינה. תוכלי להוסיף זאת כחלק מתהליך ההרדמה ולעשות בו שימוש כאשר את מעוניינת לנתק השד לאחר או אף לפני שנרדם. הקשר שינה יכול לעזור בניתוק מהיר ויעיל והמשך שינה או התכנסות לשינה ללא צורך בהמשך מציצה. דוגמאות להקשרי שינה- “ששש..”, טפיחות, נענוע, חיבוק. 

• משכך כאבים

בתקופת מחלה או בקיעת שיניים ניתן לתת משכך כאבים בהתייעצות עם רופא.

 

ועוד כמה עצות פרקטיות-

• נתקי את הפטמה מהר (לאט עלול לגרום לפציעה) וסגרי בעדינות את הלסת של התינוק על מנת להפסיק את רפלקס המציצה. במידה ויש מוצץ ניתן להחליף אך אין הכרח כזה. 

• לאחר הניתוק מהשד, כאשר התינוק מתחיל להתעורר- יכול לעזור להניח עליו יד ישירות על עור חשוף. 

• ניתן להציע לו להחזיק חפץ רך.

• המשיכי מספר פעמים עד ההרדמה המלאה. הוצאת את הפטמה והוא מתחיל לזוז מתוך שינה על סף התעוררות? נסי לבצע שוב את הפתרונות המוזכרים למעלה, עדיף כאלו שאת יודעת שמרגיעים אותו. אם זה לא עוזר, ניתן להניק שוב ולנסות אח”כ. אל תפחדי לנסות מספר פעמים ולפעול לפי הצורך שלו. יוצא מן הכלל הוא מצב בו התינוק/פעוט התעורר לחלוטין, צורח ואינו מצליח להירגע בשום דרך. 

• הצלחת לנתק? מעולה, כדאי להתרחק מעט פיזית מהתינוק עם השד כדי שאם יחפש אוטומטית לא ימצא ואולי ימשיך לישון. ניתן ומומלץ לישון עם חולצה כחוצץ. 

 

אין מתכון אחד מוצלח שיעבוד עבור כולם, אך ישנן דרכים שונות לפתרון. 

כיצד תדעי מה מתאים עבור התינוק/פעוט שלך? 

התשובה היא- תנסי. 

הביני מה הצורך שלו, כיצד אפשר לספק לו אותו ללא המציצה ומה עוזר לו להירגע. שאלי את עצמך למשל- האם יש צורך בדיוק השגרה? האם ניסית להוסיף הקשר שינה חדש בפעם הראשונה כאשר ניתקת מהשד? השאלות האלו יעזרו לך לדייק את המענה המותאם עבורו ועבורך.

הורגלנו לחשוב כי ישנו צורך ממשי לישון עם דבר כלשהו בפה לאורך הלילה- מוצץ, שד. 

אך בפועל, אין מחקרים המעידים על צורך פיזיולוגי כזה ומהבחינה הזו אנו לא שונים משאר היונקים. 

ברוב המקרים בהם תינוק זקוק לפטמה בפה לאורך התנומה הסיבה תהיה שגרה לא נכונה, אך ייתכן והדבר נובע גם מסיבות רגשיות. 

כך או כך, התוצאה היא שינה שטחית- כי התינוק לא עייף מספיק או כי הוא הוא רוצה לוודא שאמא נמצאת בקרבתו וכו’. ולכן, שינה עם השד בפה היא תופעת לוואי ולא הפתרון. 

 

בברכת לילות נעימים ושינה איכותית

הודיה עבדיאן,

עובדת סוציאלית ויועצת שינה בגישה ההיקשרותית 

הרצאות שיכולות לעזור לך