“אני לא נותנת לילד שלי תוסף ברזל, זה עושה לו עצירות וכאבי בטן. גם לילד הגדול שלי לא נתתי והנה הוא בסדר!”
אני בטוחה ששמעתם את המשפט הזה לא אחת, ואולי אפילו הסכמתם איתו.
הרי מדובר בכמה טיפות ברזל שנותנים לפעוט ומה כבר יכול להיות אם נפספס, נכון? יהיה בסדר!
בואו נדבר על אנמיה שמקורה בחוסר ברזל, ואיך היא משפיעה על הפעוט ועל השינה שלו.
חשיבות הברזל
אנמיה היא תופעה מוכרת אצל תינוקות. הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה היא מחסור בברזל בגוף.
רמת הפגיעות גבוהה בעיקר בחודשים הראשונים לחיי התינוקות, כיוון שגדילתם המואצת בשנה הראשונה מגבירה את הסיכוי לחוסר בברזל.
הברזל הוא המינרל המצוי בכמות הגדולה ביותר בגופנו. הוא נחוץ למגוון רב של תפקידים חיוניים, בין היתר הוא מסייע לנשיאת חמצן ברחבי הגוף ולתהליכי גדילה והתפתחות. רמת ברזל נמוכה בגוף גורמת לרמת המוגלובין נמוכה, כך שאספקת החמצן לתאי הגוף נפגעת.
מחסור בברזל
מחקרים מראים שאנמיה עלולה לגרום לתינוק לחוסר תיאבון, חולשה ועייפות, ולפגוע בהתפתחות המוטורית, הרגשית והקוגניטיבית, בשל תפקידו החשוב של ההמוגלובין כנשא החמצן מהריאות לשאר איברי הגוף.
חוסר ממושך בברזל לאורך זמן עלול לפגוע גם בהתפתחות השכלית של התינוק, בכושר הריכוז ובהתפתחות התפקודית שלו, וכתוצאה מכך לגרום גם לעיכוב בהתפתחות הגופנית.
אנמיה מחוסר ברזל בינקות הוכחה באופן עקבי כמשפיעה לרעה על ביצועים במבחני התפתחות פסיכומוטורית (פעילות שרירית ומנטלית), ותועדה היטב ביותר מתריסר מחקרים שנעשו במהלך שני העשורים האחרונים. ברוב המחקרים קצרי הטווח הציונים הנמוכים שהתקבלו במבחני ההתפתחות הפסיכומוטורית לא השתפרו גם לאחר טיפול בתוסף ברזל, למרות חידוש המטולוגי מלא.
כמו כן, בוצע מעקב ארוך טווח בקבוצה של תינוקות שסבלו מאנמיה מחוסר ברזל. אותם ילדים שסבלו מאנמיה בילדותם נבחנו שוב בגיל 5 תוך שימוש בכלים דומים של התפתחות קוגניטיבית, והראו חסרונות מתמשכים ועקביים. ילדים אלה נבדקו שוב בגיל 10 והראו הישגים נמוכים יותר בבית הספר
אנמיה בתינוקות במדינת ישראל
שניה לפני שאתם נכנסים לפניקה, חשוב לי לציין שדרוש חוסר ממושך בברזל, כזה שהסיכויים אליו, במדינה עם שפע תזונתי ומודעות לנושא, נמוכים מאוד.
או במילים אחרות – כנראה שזה לא התינוק שלכם.
אבל אנמיה קלה? היא דווקא קיימת בישראל ובאחוזים גבוהים יחסית למדינות אחרות.
מתוך החוזר של משרד הבריאות:
תופעת האנמיה שכיחה בישראל. בניגוד למדינות רבות בעולם, בישראל מקובל לתת תוסף ברזל מניעתי לתינוקות, מפני שצריכת הברזל המתקבלת ממזון שונה מהצריכה במדינות מתפתחות אחרות בעולם ממספר סיבות:
• הכשרת בשר מפחיתה באופן משמעותי את כמות הברזל שבו.
• שמירה על כשרות המזון מפחיתה את תדירות אכילת הבשר בשל הצורך להפריד בשר וחלב.
• הזנת תינוקות ופעוטות במזונות דלים בברזל כגון עוף וקטניות.
• הזנת תינוקות ופעוטות במזון המבוסס על קטניות ודגנים בחלק ממעונות היום.
הקשר בין אנמיה לשינה
חברה שיתפה אותי על הבן שלה, מתוק אמיתי בן שנה וחצי.
אין לו שיגרה קבועה, הוא ישן 3 תנומות ביום בגיל שנה וחצי, מתעורר בין 7-8 פעמים בלילה עד שמתכנס לשינה חזקה ואז מתקשה להתעורר בבוקר.
הוא דורש ידיים לכל אורך היום והיא לא מספיקה לעשות דבר בבית, אפילו לא לאכול.
שמעתי את התסכול, העייפות והכעס בקול שלה.
לאחר בירור רפואי הסתבר כי המקור לכך הוא אנמיה חמורה שלא טופלה בזמן.
אנמיה עלולה לגרום לתחושת עייפות וכבדות, כתוצאה מתחושות אלה חלונות הערות של הפעוט מתקצרים, והוא חווה מחסור גם בזמני ערות אקטיבית.
אנמיה משפיעה בין היתר על מבנה השינה וגורמת לשינוי בין היחס של השינה השטחית לשינה העמוקה.
כלומר, האנמיה משפיעה על איכות השינה כיוון שכמות השינה השטחית עולה, ולכן גם אם פעוט ישן את מס’ השעות הממוצעות בהתאם לגילו, הוא יקום עייף ויתקשה מאוד להחזיק חלון ערות ממוצע כי השינה שישן לא הייתה מספקת. במקרה כזה אנו עלולים להיתקל בשני תרחישים אפשריים:
או שהפעוט יפרגן לכם בחלונות ערות ארוכים בלילה, או שהוא יתעורר מס’ רב של פעמים בתחילת הלילה (במהלך 5-6 השעות הראשונות) ויתקשה מאוד להתעורר בבוקר.
כך או אחרת, דבר אחד שאנחנו רואים במחקרים – האנמיה משפיעה על מבנה שינה תקין, הפעוט יתעורר משינה מנומנם, לא מסופק משנת הלילה שלו או שיתעייף ויהיה מתוסכל ורגזן תוך זמן קצר שלא תואם את גילו.
אנמיה משפיעה גם על התיאבון של הפעוט, וזה בתורו משפיע גם הוא על השינה בלילה. הפעוט יסרב לאכול כמות מספקת של מוצקים במהלך היום, דבר שיגרור יקיצות מרובות בלילה לטובת השלמת הכמות הקלורית לה הוא זקוק לשם התפתחות טובה ותיקנית.
איך ניתן למנוע מחסור בברזל?
• הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים והמשך הנקה בתוספת מזון משלים לאחר מכן. הברזל מסופק לחלוטין באמצעות חלב האם בחצי השנה הראשונה לחייו של התינוק. שימו לב שבגילאי 6-12 חודשים כמות הברזל הנדרשת לתינוק גדלה בצורה משמעותית, אך כמות הברזל בחלב האם ובתמ”ל אינה משתנה.
• מתן תוסף ברזל לתינוקות – חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי המינון המתאים לילדכם.
• מומלץ לתת לפעוט מזונות עשירים בברזל בבישול ביתי, ולשלב ביניהם סוגי בשר שונים.
• ניתן לשפר את ספיגת הברזל ממזונות מהצומח על ידי שילובם יחד עם ירקות ופירות עשירים בוויטמין C כמו פלפל (גמבה), עגבנייה, פירות הדר ומלון.
• לדחות הוספת חלב פרה כמקור מזון או שתיה עיקרי עד גיל שנה.
• להימנע ממתן תה מכל סוג לתינוקות כדי למנוע הפרעה בספיגת הברזל.
• לבצע ספירת דם בסביבות גיל 9 חודשים, גם אם אין חשש למחסור בברזל.
*מתוך המלצות משרד הבריאות, אין באמור המלצה רפואית.
לסיכום, ברזל הוא מרכיב חשוב להתפתחות תינוקכם.
מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה, לפגוע בהתפתחות התינוק, ביכולותיו לרכישת מיומנויות שונות בזמן, וכן יכול לשבש את השינה שלו ולאתגר אתכם ביקיצות רבות וחלונות ערות קצרים במהלך היום.
לשמחתנו הבעיה ניתנת לפתרון בצורה קלה יחסית ומודעות אליה עוזרת לגלות אותה במועד.
מאחלת לכם שינה טובה,
פעוט בריא ושמח