אם כבר היית באחת ההרצאות שלי את בוודאי מכירה את מודל “עץ השינה” שלי (ואם לא היית – ממליצה בחום :))

זמן ערות הוא חלק מגזע העץ ומשמעותי מאוד גם למשך ההרדמה וגם לאיכות השינה. 

ערות לא מספקת גוררת שינה קצרה מידי שאי אפשר להאריך אך התינוק מתעורר עייף ממנה. 

ערות ארוכה מידי יכולה לגרור גירוי או עייפות יתר, יכולה לגרור קשיים בהרדמה והתעוררויות רבות במשך הלילה.

בפוסט הזה אני רוצה לדבר על החלק האחרון של הערות, החלק לפני ההרדמה – ערות שקטה.

13 דברים שחשוב לדעת על הערות השקטה

1. ערות שקטה מהווה בערך 30% מזמן ערות הכולל. כלומר זהו פרק זמן משמעותי שחשוב לקחת בחשבון.

2. משך ערות השקטה תלוי באופי וטמפרמנט התינוק. תינוק רגיש במיוחד יהיה זקוק ליותר זמן של שקט והתכנסות לפני ההרדמה. ילד אקטיבי במיוחד זקוק ליותר זמן לרדת בפעילות מאשר ילד שמטבעו מעדיף משחקי ישיבה.

3. ערות שקטה, במיוחד בשנה הראשונה, פירושה הגבלה של גירויים בכלל וגירויים חדשים בפרט. כשמדובר בבן חודשיים – זה אומר שלא כדאי להשאיר אותו על משטח פעילות עם צעצועים רבים. כשמדובר בבן שנה – מדובר בהורדה הדרגתית של פעילות. 

4. פגישה עם אנשים חדשים, מקום חדש- אלה גם גירויים.

5. מפסיקים משחקים אקטיביים (עבור בן חודשיים עיסוי אקטיבי יכול להיות משחק אקטיבי ועבור בן שנה וחודשיים אפשר לעבור למשחקי ישיבה – כמו משחק השחלות.)

6. רצוי לכבות טלויזיה או מסכים אחרים.

7. מטרת ערות שקטה היא להוריד את הקצב, להכין את התינוק לקראת טקס שינה. כשהפעילות יורדת בהדרגה, התינוק מקבל את האפשרות להתחבר לצרכים המתעוררים בו – לדוגמא להרגיש עייפות. החיבור הזה לצרכי הגוף מוריד משמעותית את ההתנגדות בהרדמה.

8. בזמן הערות השקטה כדאי לעשות גם “ערות מחבקת”. במילים פשוטות זה אומר להיות במגע ותשומת לב עם התינוק ללא הפרעות כמו טלפונים, מסכים ומקבול משימות. מתן מנת הקשרות גדושה לפני השינה תעזור בפרדה לקראת הלילה, במיוחד אם התינוק נמצא בשלב של חרדת נטישה. 

9. לרוב הרדמה ארוכה ומאתגרת תקרה לא בגלל שטקס השינה איננו מתאים (או לא קיים) אלא כי התחלתם אותו ישר לאחר ערות אקטיבית.

10. ככל שהתינוק גדול יותר כך יש יותר חשיבות לזמן ערות שקטה.

11. את הערות השקטה כדאי לעשות גם לפני תנומות יום וגם לפני שנת לילה. לרוב משך ערות שקטה ביום תהיה קצרה יותר מאשר לפני שנת לילה.

12. את הערות השקטה לא מתחילים בגלל שהשעון אומר שנשארו X דקות לפני ההרדמה אלא כשהתינוק הוציא את כל האנרגיות שלו בערות האקטיבית. אם רואים שהשעה כבר מתאימה לערות השקטה אבל התינוק עדיין נמרץ ופעיל – כדאי להוציא את האנרגיות במשחק אקטיבי במיוחד ורק לאחר מכן להתחיל ערות שקטה.

13. כשמדובר בזמן ערות שקטה לפני שנת לילה, כדאי לעמעם אורות במחצית השניה של ערות שקטה.

אל תסתכלי על השעון ותעברי לערות שקטה מכיוון ש"יועצת שינה אלכסנדרה" ייעצה ככה. תתבונני בתינוק שלך. יש לו אנרגיות לפרוק? תעזרי לו לפרוק אותם ותעברי לערות שקטה לאחר מכן. ערות שקטה היא ההזדמנות שלך ליצור סביבה רגועה לתינוק ולחבר אותו לתחושות בגופו.

מאחלת לך הרדמות קצרות קלות ונינוחות!

ובהמשך – תינוק שמאותת לבד שהוא מוכן לשינה.


אלכסנדרה.

מוצרים שיכולים לעניין אותך