אחת התהיות של הריוניות לפני הלידה היא האם ניתן להתכונן להנקה לפני הלידה.

איך אפשר לדעת האם יהיה להן מספיק חלב, האם יכול להיות שהוא יתעכב, אולי הן יפלו באחוז הקטן של נשים שלא יכולות להגיע להנקה מלאה?

בכתבה הזו אני רוצה לחלוק איתך את הדברים שחשוב שכל אמא לפני הלידה תכיר לגבי ההנקה.

החלב הראשוני - קולוסטרום

קולוסטרום הוא שמו של החלב הראשוני שהתינוק שלך ינק בימים הראשונים לאחר הלידה.

הגוף שלך מתחיל לייצר קולוסטרום כבר בהריון, בערך משבוע 16 של ההריון. 

לאחר הלידה, עם יציאת השיליה, עולה רמה של פרולקטין בגופך, מה שעוזר ליצירת ושחרור החלב. לכן אל תדאגי. החלב קיים והתינוק יוכל לקבל אותו גם לאחר לידה וגינאלית וגם לאחר לידה קיסרית.

חדשות טובות נוספות – גם אם ילדת בעבר והנקת תקופה קצרה ואפילו סבלת ממיעוט בחלב, מלידה ללידה התהליך נהיה יעיל יותר ויש יותר סיכוי להגיע להנקה מלאה.

מעבר לתפקיד הזנתי בקולוסטרום קיימת רמה גבוהה מאוד של נוגדנים שיתנו בוסט חיסוני ויגנו על התינוק הקטן שלך.

לרוב צבעו של קולוסטרום הוא צהוב-כתום והוא סמיך מאוד. הכמות המיוצרת היא קטנה – ביממה הראשונה התינוק צריך מנה של 5-10 מ”ל בלבד. 

חלק מנשים חוות יציאת קולוסטרום אף לפני ההריון אך שחרורו לפני הלידה אינו מצביע על כמויות החלב ולכן אל תדאגי אם לפני הלידה הוא לא טפטף מהשד.

כדאי להתכונן לכך שההנקות בימים הראשונים שונות מההנקות שיהיו לך בהמשך.

תינוקות רבים יונקים זמן קצר, ממש דקות ספורות ולאחר מכן נרדמים. הזמן בין ההנקות יכול להיות קצר – אפילו חצי שעה והוא יכול להיות ארוך. בימים הראשונים מומלץ להעיר תינוק אם לא מתעורר לאחר שלוש שעות להנקה, במיוחד אם משקלו נמוך משלוש קילו אבל גם אם נולד במשקל גבוה יותר.

למה כדאי להתכונן מראש?

מי ישאר איתך בלילות? לא בכל בתי חולים מאשרים לאב להשאר במשך הלילה. אם אין לך אפשרות לבחור בית חולים שמאפשר זאת כדאי לתכנן מי כן תוכל להשאר איתך. ביות מלא יקל על ההנקה (הוא טוב גם בלי קשר להנקה) אבל קשה יותר לבצע אותו לבד.

תזונה טובה. תקפידי לאכול טוב בזמן ההריון וגם לאחר הלידה. את לא צריכה להיות בדיאטה מיוחדת, אין רשימת מזונות שחייבים להמנע מהם מראש רק בגלל שאת מניקה. חשוב לבצע בדיקות ברזל ולוודא שאין לך חוסרים – לא בגלל הדאגה לאיכות החלב אלא קודם כל דאגה לבריאותך. 

חזיית הנקה. חזיה תומכת וטובה ללא ברזלים. שימי לב שהחזה גדל במהלך ההריון והוא יכול לגדול עוד אחרי הלידה. לכן שווה לקנות מספר מצומצם של חזיות לפני הלידה ולהשלים לפי המידה החדשה לאחר הלידה. מומלץ מאוד לא להשתמש בחזיות קטנות ולוחצות – מעבר לאי נוחות הן עלולות לגרום לסתימות בשד.

מידע. מידע על הטיפול בתינוק, על הנקה, על שינה. לאחר הלידה יהיה לך פחות זמן להתעסק עם קורסים, סדנאות וספרים ומידע עדכני ורלוונטי יכול לעזור לך להיות נינוחה ובטוחה יותר באמהות שלך.

אין צורך להכין את השד להנקה! לפעמים אפשר לפגוש המלצות ישנות: לסחוט את הפטמות לפני הלידה, לשפשף את הפטמות עם מגבת כדי שיהיו מוכנות יותר ללידה. הדברים האלה לא רק שלא מומלצים, הם יכולים לפצוע את הפטמה, להעלות סיכון לזיהום ואף להקשות על ההנקה. הפטמות שלך מוכנות להנקה בדיוק כמו שהרחם שלך היה מוכן להריון ואין צורך לבצע פעולות מיוחדות כדי להכין אותן מראש.

בחירת בית חולים. תבדקי בבית חולים לגבי אפס הפרדה וביות מלא ולמה הם מתכוונים בכל אחד ממושגים אלה. תבדקי מתי יש יועצות הנקה ומה הזמינות שלהן במחלקת יולדות. תשאלי באיזה מקרים לא מתאפשר ביות מלא והאם במקרה של צהבת ניתן לטפל בה עם שמיכת פוטו בחדר יולדות (מה שאומר – המשך הנקה לפי דרישה).

10 כללי זהב שיתמכו בהחלטה שלך להניק

כלל ראשון: אפס הפרדה או ביות מלא ובנוסף כמה שיותר מגע עור­ אל ­עור בזמן שהתינוק איתך או עם אביו\מלווים אחרים שלך,­ מספקים את הצורך של התינוק בחום ומגע, מעוררים אותו לינוק בצורה יעילה יותר, עוזרים בהגעת חלב מעבר בכמות המתאימה לתינוק וגם עוזר לך בשיכוך כאבים לאחר הלידה. 

כלל שני: להניק כמה שיותר קרוב ללידה, אם אפשר כבר בשעה הראשונה, בחדר הלידה. בקשי מהמיילדת לעזור לך בחיבור אם את מתקשה. תבקשי שיתנו לך זמן עם התינוק עליך, עור אל עור לפני שממהרים לקלח ולהלביש אותו (לא חייבים לקלח, אפשר גם לנגב). אל תדאגי, כשהוא על עורך החשוף ושניכם מתחת לשמיכה ­לא יהיה לו קר. עור אל עור מווסת את חום גופו, עוזר לליבו לעבוד טוב יותר. אל תמהרי לחבר אותו לשד, תני לו לנשום, להכיר אותך. תני לעצמך הזדמנות להכיר את היצור הקטן המופלא הזה שהגיע ממך. לאחר 15-30 דקות רוב התינוקות יתחילו לחפש את השד וזה הזמן לאפשר לו לינוק ולעזור לו במידת הצורך.

כלל שלישי: המנעות מתמ”ל ­אלא אם אין אפשרות להניק או לתת חלב שאוב. קיימות מספר סיבות להמלצה זו. מתן בקבוק תמ”ל (או שאוב) יכול לשבש את תפיסת השד, לגרום לפצעים וחוסר יכולת של התינוק להוציא כמות חלב בצורה מספקת. מתן בקבוק תמ”ל יכול לגרור שינה לאורך שעות רבות (יש נטיה לתת כמות גדולה יותר של תמ”ל ממה שהתינוק צריך) ובכך להקטין את כמות ההנקות – מה שיגרום לגירוי לא מספק של השד וידחה את הגעת החלב. אם התינוק מקבל תמ”ל זה אומר שהוא מקבל פחות מהקולוסטרום – החלב הראשוני. קולוסטרום מעניק הגנה חיסונית ראשונה לתינוק. הוא מכיל מרכיבים רבים העוזרים לתינוק להתמודד מול זיהומים  שונים במערכת העיכול, זיהום בעיניים ועוד. מתן תמ”ל במקום או יחד עם קולוסטרום פוגעים בהגנה זו. 

כלל רביעי: כאבים וסטרס מקשים על ההנקה. לא משנה עד כמה ההריון הלך לך בקלות וכמה את מוכנה מבחינה הפיזית, כל אישה צריכה תמיכה פיזית ונפשית לאחר הלידה. התפקיד שלך לאחר הלידה הוא לדאוג לעצמך, לנוח, להתאושש מהלידה ולטפל בתינוק שלך. בגלל זה ממליצה לך להתכונן מראש – להבין מי יהיה איתך לאורך כל האשפוז בבית חולים וחשוב שזה יהיה אדם רגוע, מחזק ותומך. אני ממליצה בחום לשקול לדחות את ביקורי המשפחה הרחבה וחברים בבית חולים ובימים הראשונים לאחר הלידה. תהיה לכם הזדמנות להפגש בבית, אחרי שתתאוששי ותהיי מוכנה פיזית ונפשית לכך. אל תהססי לבקש עזרה מתוך חשש שזה לא נעים. אנשים רבים ישמחו לעזור לך אם רק תבקשי. רוב האנשים ישמחו להחזיק ולטפל בתינוק אבל העזרה האמיתית היא לרוב עבורך האמא – להביא לך מים ואוכל, לדאוג שתזכרי לקחת משככי כאבים אם צריך, לעזור לך להתקלח ועוד. 

כלל חמישי: תעזרי ביועצות הנקה בבית חולים. ­ כדאי ללמוד מכל יועצת. כל אחת יכולה להראות לך משהו אחר. תשאלי על תנוחות הנקה השונות, טיפים להנקה יעילה. תבקשי שיסתכלו על התינוק יונק, על הפטמה שלך כשיוצאת אחרי ההנקה. האם היא תקינה? האם יש התחלה של פצעים? מה כדאי לעשות במידה ויש בעיה?

כלל שישי: לשון קשורה – ללשון יש תפקיד חשוב בהנקה. היא עוזרת לתינוק ליצור וואקום ביניקה, התנועה הגלית שלה מעבירה את החלב ומיקום של הלשון יכול להגן על הפטמה שלך או לפצוע אותה. האבחון של הלשון יכול להתבצע על ידי יועצת הנקה או רופא מומחה (במידה וצריך הרופא הוא זה שמתיר לשון).­ אם יש אפשרות ומומחים בלשון קשורה בבית חולים, בקשי לבדוק את לשון התינוק, במיוחד אם מתחילים לך פצעים. ככל שמתירים את הלשון מוקדם יותר כך התהליך כואב פחות וגם תורם יותר להנקה.

כלל שביעי: סוגיית המוצץ ­ – את בטח שמעת מחברות רבות ששילבו בהצלחה רבה מוצץ והנקה. הבעיה היא שקשה עד כדי בלתי אפשרי לדעת האם שילוב כזה יפגע בהנקה אצל התינוק שלך. ההמלצה של משרד הבריאות וגם שלי היא לא לתת מוצץ בימים הראשונים לתינוק יונק. מתן מוצץ יכול לבלבל מבחינת היניקה (ואז היא תהיה כואבת ויכולה לפצוע אותך), יכולה לפגוע בתדירות ההנקה (ולהשפיע על העליה במשקל). ההמלצה היא להציע מוצץ לאחר ביסוס ההנקה (4-6 שבועות). חשוב לי להוסיף שלא חייבים מוצץ כדי לגדל תינוקות, לא כל התינוקות יסכימו למוצץ לאחר 4-6 שבועות אבל גם לא כל התינוקות יסכימו למוצץ בבית החולים. בסופו של דבר מוצץ הוא סוג של תחליף ליניקת השד.

כלל שמיני: הנקה בהתחלה יכולה להיות כואבת. זו האמת. גם אם החיבור תקין לחלוטין סביר שתחושי רגישות, במיוחד בשניות הראשונות של החיבור. לוקח זמן לפטמות להתרגל לתחושה החדשה. אם לאחר מספר שניות היניקה מפסיקה לכאוב ואת מרגישה תנועות שאיבה קלות – ההנקה תקינה. כאשר התינוק נמצא כל הזמן על השד (במיוחד בשבועות הראשונים) הפטמות יכולות להיות רגישות גם בלי פצעים. במקרים כאלה ממליצה בחום למרוח לנולין בסוף כל הנקה.

כלל תשיעי: נורמות של הנקה כבר מהיממה הראשונה התינוק אמור לינוק 8 הנקות לפחות ביממה. חלק ינקו אף יותר. בימים הראשונים, עד שלא תראי שהתינוק התחיל לעלות תקין במשקל, חשוב להעיר אותו להנקות אם ישן מעל שלוש-ארבע שעות רצוף. זאת כדי לוודא שיקבל כמות מספקת של חלב, למנוע נפילת סוכר, ישנוניות שיכולה לפגוע ביעילות ההנקה ועקב כך – התפתחות צהבת (עליה בערכי בילירובין) וירידה במשקל מעבר למצופה (מותר לתינוק ביממות הראשונות לרדת עד 10% ממשקלו אבל לאחר מכן הוא צריך להתחיל לעלות במשקל). להכיר שיש לילה לבן ביממה השניה לאחר הלידה – לילה שבו התינוק לא עוזב את השד ומתחיל לבכות כל פעם שמעבירים לעריסה. זה לא אומר שאין חלב! זה לא אומר שצריך לתמל. זה אומר שכדאי להצמיד כמה שיותר לשד, לתת למלווה שלך לעור אל עור כשאת רוצה לנוח. יניקה אינטנסיבית זו לרוב גורמת לחלב מעבר להגיע ביממה השלישית.

כלל עשירי: תדעי למי לפנות לעזרה. ­ כבר לפני הלידה רשמי לעצמך טלפונים של יועצות הנקה באיזורך. בקהילת הפייסבוק שלנו “שביל החלב” יש קובץ יועצות מחולק לפי איזורים בארץ, לפי המלצות של נשים בקבוצה. הצטרפי לקבוצות תמיכה בהנקה. מזמינה אותך להצטרף לפרויקט וואסטאפ שלי “מניקה למניקה”, קבוצות וואטסאפ של מניקות לפי תאריך המשוער. קבוצות וואטסאפ של מניקות הן הדרך להכיר מניקות עם תינוק בגיל דומה, לתמוך ברגעים הקשים, לראות שמה שקורה אצלך קורה גם אצל האחרות ואולי אף תמצאי חברה המתגוררת קרוב אליך שתוכלי להפגש איתה.

מוצרים שיכולים לעניין אותך