הטרימסטר הראשון הסתיים והתינוק מתעורר לחיים!
הוא מתחיל להתעניין יותר בסביבתו, מנסה להגיע אל צעצועים רחוקים יותר, מתחיל להפיק צלילים מורכבים ולהנות מתקשורת מהנה עם הסביבה.
בכתבה הזו אני מביאה רעיונות למשחקים רבים.
המטרה היא לא שתעשי “וי” על כולם או שתרגישי אשמה שאת משחקת במשחק אחד או שניים במהלך היום.
המטרה היא לתת לך רעיונות מה אפשר לעשות עם התינוק שלך במידה ואת מחפשת רעיונות חדשים.
אף משחק איננו חובה!
אם כל היום עובר בצחוקים וחיבוקים, בטיול במנשא או בעגלה וכיף לכם יחד – אל תעשי שום שינוי.
אבל אם בא לך לנסות רעיונות חדשים, שתפי אותי במייל או בוואטסאפ – מה ניסית ומה התינוק שלך אהב!
רעיונות למשחק בגיל 4 חודשים
1. דברו איתו! לחלק מההורים זה בא באופן טבעי ולחלק פחות. גיל 4 חודשים זה הגיל לתרגל את כישורי הסיפור שלכם. לא חייבים לרכוש ספרי קריאה מיוחדים. מספיק שתתמללו לתינוק מה אתם עושים איתו במהלך היום: אכילה, מקלחת, החלפת בגדים וכו’. בא לכם לעלות “דרגה”? תתמללו לתינוק את הצרכים שלו כדי שהוא יוכל להבין את מה שהוא מרגיש בגופו בצורה טובה יותר.
2. זמן ערום – מידי פעם תשאירו את התינוק בערום, עדיף גם בלי החיתול. תינוקות לומדים את גופם ומתפתחים מהר יותר כשהם לבושים בפחות שכבות. אם נפלתם על חורף תדאגו שלפחות חלק מהזמן התינוק יוכל לבלות ללא גרביים ויוכל לחוש את המשטח עליו הוא שוכב עם כפות רגליו.
3. צלילים וצחוקים – השכיבי את התינוק עליך ושחקו בצלילי חיות. הפרה גועה מו, הדבורה מזמזמת זזזז וכו’. חזרות כאלה גם מצחיקות אבל גם מפתחות את השפה של התינוק.
4. הציגו לתינוק צעצועים מסוגים שונים – עץ, בד, פלסטיק, גומי. צעצועים רכים וקשים, מחוספסים וחלקים, בצורות וגדלים שונים. אפשר להכין לעצמכן סלסלה של “משחקים תחושתיים” ולהציג כל פעם לתינוק למישוש וחקירה. תמללו את מה שהוא עושה עם הצעצוע ואת התחושה שהוא מרגיש.
5. משחקי קוקו בסיסיים – תתחבאו מאחורי כפות ידיים – קו-קו אני כאן! אפשר להתחבא מאחורי טטרה וגם להחביא את הפנים של התינוק. “תצוצו” מעל או מתחת לטטרה, משמאלה ומימינה. שימו לב לתינוק – תחילה הוא לא ידע למה לצפות ולאחר מכן הוא יתחיל לעקוב ולנסות לנחש מאיפה תצוצו בפעם הבאה.
6. אמבטיה, בריכה – יש משהו קסום בתנועה במים בכל הגילאים. הגוף שלנו מרגיש וזז אחרת. התנועה במים מעודדת חקירת גוף בצורה שונה מהרגיל והחיבוק של אמא מחזק היקשרות.
7. רעשנים – מכל הסוגים, מרקמים וגדלים. שחקי עם התינוק, השמיעי לו את הצליל ותני לו לתפוס את הרעשן ולחקור אותו. יש תינוקות מקדימים שכבר יתחילו בתנועות זחילה ראשוניות. אפשר לעודד את אותה הזחילה עם רעשן אך שימו לב לא לתסכל את התינוק.
8. תרקדו יחד – מוסיקה קצבית או רגועה? הבחירה שלך! לא חייבים להשמיע שירי ילדים. תבחרי את המוסיקה שאת אוהבת ותהנו מהשיר יחד.
9. ערסל או נדנדה – תינוקות רבים יהנו להתנדנד (בשכיבה כמובן) בערסל או בנדנדה עגולה שאפשר לשכב עליה (כמו בתמונה שלי עם איתן). כמובן תנדנדו בעדינות בהתאם לגיל ויציבות התינוק.
10. סבתא בישלה דייסה – ומשחקי אצבעות נוספים. לא מכירים? יש ספר מעולה של דתיה בן דור “דגדוגים” שמשלב שירונים קצרים עם תנועות.
11. תרגילים עם כדור פיזיו – יש לכם כזה בבית מתקופת ההריון או לצורך ההשכבה? אפשר לעשות עליו תרגילים לשיווי משקל. תינוקות רבים ישמחו לשכב על הבטן בזמן שאתם מנדנדים אותם בצורה זהירה שמאלה וימינה. תרגילים שונים אפשר למצוא בבלוגים של פיזיוטרפיסטיות.
12. תרגילי התהפכות – המטרה היא לעזור לתינוק להכיר את גופו ולהתפתח בקצב שלו ולא כדי “לקדם” אותו להגיע לאבן דרך מוקדם יותר ממה שהוא צריך. תרגילי הכרות הגוף הנפוצים: השכיבי את התינוק על הגב, קחי את כפות ידיו ושחקו ב”ידיים לצדדים, ידיים נפגשות”, כף רגל פוגשת כף רגל, כף רגל פוגשת כף יד וכו’. תרגיל נוסף לעידוד התהפכות: קחי את כף רגלו וכף ידו הימנית ביד אחת וכף רגל וכף היד ביד השמאלית. נדנדי אותו מצד לצד לאט ובזהירות. הראש של התינוק צריך לזוז יחד עם הגוף ולא להשאר מאחור. אל תרימי את התינוק למעלה ואל תעשי תנועות פתאומיות.
יש לך משחקים נוספים שהתינוק שלך אוהב?
תכתבי לי למייל\וואטסאפ ואני אשמח להוסיף אותם לרשימה!