הורים רבים מתלבטים לגבי הפסקת הנקה לילית ותוהים כיצד היא תשפיע על שנת התינוק. לפעמים, לאחר הפסקת ההנקה בלילה, ניתן לראות שיפור משמעותי ברצף השינה (שימו לב שכתבתי רצף ולא איכות – גם שינה עם התעוררויות להנקה היא שינה איכותית), אך במקרים אחרים התינוקות ממשיכים להתעורר ויותר מזה – לפעמים המצב נהיה גרוע יותר. 

מדוע זה קורה?

החשיבות של הכנה

לרוב, תהליך של הפסקת הנקות לילה מלווה בהכנה.

1. יצירת שיגרה המתאימה לשעון הביולוגי של התינוק, המספקת לו הרגעה מספקת והתכנסות לשינה. שיגרה כזו יכולה להפחית יקיצות ליליות גם בלי הפסקה אקטיבית של הנקות או האכלות לילה.

2. עבודה על ביסוס מוצקים או תחילת הפסקת האכלות לילה כשרואים שהפעוט אוכל בצורה מספקת. תנאי זה קריטי להפסקה בריאה של האכלות לילה והוא יקרה לרוב בשנה השניה לחיים. הטווח הוא רחב מאוד. תינוקות מעטים יהיו מוכנים כבר בגיל שנה או רק בגיל שנתיים. 

3. העמקת שורשי היקשרות ומציאת דרכי הרגעה נוספות – התהליכים האלה יכולים לקרות באופן טבעי ככל שהפעוט גדל או בצורה מודעת, מכוונת לתמוך בסיום ההנקה.

אז איך הפסקת הנקות לילה משפרת את רצף השינה?

פחות הנקות – שלפוחית פחות מלאה – פחות התעוררויות לפיפי.

החל מגיל חצי שנה ובטח בגיל שנה+, תינוקות רבים יתעוררו כדי להתרוקן. פיזית, אנחנו לא מסוגלים להתרוקן בשכיבה בשינה עמוקה. כך נוצר המעגל: הזנה – שלפוחית מתמלאת – התינוק מתעורר כדי להתרוקן ומבקש עזרה (כי קשה להתרוקן בשכיבה) – הנקה\בקבוק עוזרים להתרוקן אבל ממלאים את השלפוחית..

 

האם זה אומר שצריך להפסיק הנקות/האכלות לילה? 

לא. 

כי רצף השינה לא צריך לבוא על חשבון מענה לצרכים אחרים שאחד מהם הוא הזנה.

זה כן אומר שאם תוסיפו דרכי הרגעה נוספות וכשהתינוק מתעורר מסיבות שאינן רעב תוכלו להחזיר לשינה לא רק בהנקה, זה יפחית את ההתעוררויות לפיפי.

אבל האם הבחירה שלך לתת מענה בהנקה בלבד פוגעת בתינוק? התשובה היא שלא.

מבטיחה לך שיגיע הרגע שהוא יוותר על הנקות לילה גם אם לא תעשי שום דבר בנדון.

רק חשוב לקחת בחשבון שזה יקרה כנראה הרבה אחרי הגיל שבו מצופה מהתינוקות שלנו לוותר על הנקה ואולי גם אחרי שאת תרצי בכך (ואז את יכולה לבחור לקדם את התהליך).

 

בנוסף – תינוק שיפסיק לקבל קלוריות בלילה – יאכל יותר במהלך היום. אבל גם כאן המסקנה לא צריכה להיות שאנחנו נפסיק להניק בלילה ואז הוא יגדיל מוצקים ביום. לרוב העבודה צריכה להתרחש קודם כל במהלך היום – ביסוס מוצקים לפי בשלות התינוק, הפחתה טבעית בהאכלת לילה ואז הפסקת הנקות/בקבוקים תזונתיים אחרונים.

מתי המצב נהיה גרוע יותר?

פעמים רבות מגיעים אלי אמהות שכבר סיימו להניק בלילה, לפעמים חודש ולפעמים 3 חודשים אחרי – והשינה נהייתה גרועה יותר.

יקיצה ב4:30 בבוקר, פתיחת חלונות ערות בלילה, טנטרומים במהלך הלילה וקושי לחזור לישון, טנטרומים מרובים במהלך היום, הרדמות ארוכות בהתנגדות ללילה, התנהגויות כמו: שימוש יתר במוצץ, מציצת שרוולים, משיכה בשיער, דפיקת ראש ברצפה או בקיר ועוד.

אלה מתרחשים לרוב כאשר סיום ההנקה היה ללא הכנה, כאשר הפעוט לא היה מוכן וגם כאשר נעשה מתוך תחושת חוסר אונים ותשישות גבוהה ולא כתהליך מחזק ומחבר.

 

סיפורים של הורים

אני יכולה לספר לכם על מאות ייעוצים שונים או הורים שפנו אלי להתייעצות נקודתית. במקום זה אתן לכם לקרוא מספר אמהות שהפסיקו הנקות לילה.

כמו שאת רואה, בחרתי לסיים את הסיפורים בשניים עם סיום חיובי ביותר.

רציתי שתדעי שזה לא תמיד מלווה בטנטרומים.

זה לא תמיד כל כך קשה לאמא ולפעוט.

 

שתפי, 

באיזה גיל הפסקת האכלות/הנקות לילה וכיצד זה השפיע על השינה?

איך אוכל לעזור לך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *