אם תשאלו הורים מתי כדאי להעביר למיטת מעבר, הרבה פעמים תשמעו את התשובות הבאות:
“כמה שיותר מאוחר.”
“כשהוא/היא ינסו לטפס.”

מה אם אגיד לכם שאפשר אחרת?

אני בחרתי לשים את הבת שלי במיטת רצפה כבר מגיל חצי שנה – בואו תראו למה

הרומן שלי עם מיטת רצפה התחיל בטעות סביב גיל חצי שנה כשפשוט לא הצלחתי להניח את שחר בערב אחרי שנרדמה ומצאתי את עצמי מתוסכלת במשך שעות בחדר חשוך. 

כל פעם שניסיתי להניח אותה כל הגוף שלה פשוט נכנס לבהלה וזה הרגיש כמו להניח פצצה מתקתקת. 

ברגע של ייאוש החלטתי להישכב ביחד איתה על מזרון הפעילות שלה שהיה לידי וזה היה כמו קסם. 

בהדרגה התרחקתי ממנה והיא המשיכה לישון בצורה שלווה ורגועה בלי שכל הגוף שלה קפץ מזה שהתרחקתי.

אחר כך גם גיליתי שכשהיא מתעוררת היכולת שלי לשכב לידה ולחבק אותה מאפשרת לה לחזור לשינה מבלי צורך בנענוע או תנועה שלי וזה פשוט היה הקסם שהייתי זקוקה לו.

מפה הדרך למיטת רצפה הייתה קצרה. את מיטת התינוק שלה פירקנו מעט אח”כ והיא רשמית עברה לישון על הרצפה בשנות היום ובתחילת הערב עד שגם אני הלכתי לישון והיא הצטרפה אלינו למיטה ללינה משותפת.

עצמאות בשינה זה לא הירדמות עצמאית.

שנת הלילה היא בעצם פרידה ארוכה מאיתנו. 

כאשר אנחנו מנסים ללמד את הילד שלנו להירדם עצמאית כשהוא עוד לא מוכן לכך אנחנו בעצם מצפים ממנו להתמודד לבד עם פרידה כאשר הוא עדיין אינו בשל לכך. 

לעומת זאת עצמאות בשינה שומרת על החיבור בין ההורה לילד ומאפשרת לילד לקחת חלק פעיל יותר בהבנת הצרכים שלו והיכולת שלו לתקשר אותם להורה (לדוגמא זחילה/הליכה למיטה והנחת ראש כשהוא עייף). 

אנחנו כל הזמן שם אתו מלווים אותו ועוזרים לו להתכנס לשינה אבל מיטת רצפה פותחת לנו אפשרויות נוספות להרדים בצורה שנוחה גם להורה וגם לילד. 

אז מה הם בעצם היתרונות במיטת רצפה מגיל קטן?

1. עצמאות – אחד היתרונות הבולטים הוא שהמיטה נגישה גם לתינוק זוחל והוא יכול להיכנס ולצאת ממנה בצורה עצמאית. ככה כבר מגיל קטן הם יכולים לקחת חלק פעיל בטקס השינה, או לצאת ממנה לבד כשהם מתעוררים.

מומלץ לשלב כאן גם שיח צרכים. שיח צרכים זהו כלי חשוב מאוד שמאפשר לפעוט להיות מחובר לתחושת הרעב והשובע שלו, הצורך בהתרוקנות וגם הצורך במנוחה או שינה. כאשר אנחנו מנהלים עם הילד שיח צרכים בצורה קבועה (העיניים עייפות, הראש כבד, הרגליים צריכות מנוחה וכו’) ומנגישים לו את המיטה שלו זה מאפשר לו לגשת למיטה כשהוא עייף ובעצם לסמן לנו כשהוא רוצה לישון. 

2. הרדמה נוחה ונעימה – אפשר לשבת או לשכב בנוחות במיטה ביחד עם הילד וללטף או לחבק להרדמה. אתם מרווחים חיבוק נעים והם מרווחים מנה גדושה של היקשרות רגע לפני שהם נרדמים ובעצם חווים פרידה מכם ללילה.

3. לא צריך להעביר למיטת מעבר – המעבר ממיטת תינוק למיטת מעבר מלאה בהתרגשות לפעוט ולעיתים בהרבה תסכול להורה, אז אם אפשר לחסוך את המעבר שלעיתים מאתגר למה לא 😊

4. להניח בקלות – אם אתם מרדימים בידיים או בכל מקום שהוא לא במיטה, במקום לשבור את הגב בהתכופפות לתוך מיטת תינוק והסתכנות בהתעוררות, אפשר לשכב ביחד עם הילד ובעדינות לגלגל אותו מהידיים שלכם למיטה וככה לא לעורר את תחושת הנפילה שקורית כשאנחנו מניחים אותם מגובה במיטת תינוק.

5. בונוס למניקות – הנקה בשכיבה – בהרדמה ללילה ובכל התעוררות, במקום להניק בישיבה ואז להניח אפשר להניק בשכיבה ואז לזוז מהתינוק או הפעוט שכבר רדומים מבלי לעשות מאמץ נוסף.

 

 

*חשוב להדגיש שכדי להשתמש במיטת רצפה החדר צריך להיות לגמרי בטוח עבור הילד כך שלא יהיה דבר אשר יכול לסכן אותו כאשר הוא יוצא מהמיטה בעצמו ומסתובב בחדר בצורה עצמאית.

למיטת רצפה יש פתח גדול לתת לילד עצמאות והבנה מתי הגוף שלו עייף וצריך לישון. 

היא מאפשרת מגיל קטן יותר גמישות בדרכי ההרדמה מבלי להרדים במיטה של ההורים, מה שלא תמיד מתאים לכולם.

עם שחר בזכות מיטת הרצפה הצלחנו לעבור מהרדמה בנענוע להרדמה בשכיבה לידה בתהליך הדרגתי וקשוב לה ולצרכים שלה. 

לפעמים כל מה שצריך זה לחשוב מחוץ לקופסא 

ולהקשיב לאינטואיציה שלכם כדי למצוא את הדרך שנכונה לכם ולילד שלכם.


נועם רוזנפלד, יועצת שינה בגישה היקשרותית.

מוצרים שיכולים לעניין אותך