חלב אם הינו נוזל ביולוגי יחודי שיש לו תפקידים רבים ובין היתר גם תפקיד הזנתי. 

אמהות רבות יוצאות לעבודה ובוחרות לשאוב את החלב כדי להאכיל את תינוקותיהן ולשמר את משק החלב.

נשאלת השאלה: האם כל הרכיבים החשובים הנמצאים בלעדית בחלב אם עדיין קיימים ולא נהרסים לאחר אחסון במקרר או הקפאה ארוכה?

 

אחת הטענות הנפוצות ששמעתי לא מעט היא שהנוגדנים שיש בחלב אם נהרסים בהקפאה ולכן חלב מוקפא לא שונה כל כך מתרכובות מזון לתינוקות.

מבינה את ההגיון מאחורי הטענה. 

חלב אם מכיל מרכיבים “חיים” והגיוני לחשוב שהקפאה ארוכה “תהרוג” אותם. 

החלטתי להכנס לעומק הנושא ולראות מה מצאו המחקרים בשנים האחרונות. 

האם יש משמעות לשאוב ולהקפיא חלב או במקרים כאלה אפשר להחליפו בתמ”ל?

השפעות ההקפאה על חלב אם

לפי המחקרים, ההקפאה משפיעה על כמות השומנים. מכיוון שכמות השומנים משפיעה על הקלוריות של החלב, המשמעות היא שחלב מוקפא הוא קצת פחות קלורי מאשר חלב אם טרי.

 

לצורך הדוגמא, אשווה בין הערכים הממוצעים של חלב אם טרי, חלב אם מוקפא (אחרי 90 יום) ותמ”ל (ממוצע בין שתי חברות תמ”ל מוכרות).

 

כמות השומנים בחלב אם טרי בממוצע היה 43.2 גרם לליטר. טווח השומנים הוא בין 28-57. 

איזה הבדל גדול זה! לא סתם אנחנו אומרות שחלב האם מתאים את עצמו לתינוק ומשנה את השומניות לפי גיל התינוק, מינו, מזג האוויר, מצב בריאותו, שעה ביום ופרמטרים נוספים.

כמות השומנים המינימלית בחלב אם מוקפא אחרי 90 יום היתה 41.9 גרם לליטר.

כמות השומנים בתמ”ל – 34.4 גרם לליטר.

 

ערכים הקלוריים לליטר חלב: 

ערך קלורי של חלב אם טרי היה 714 קלוריות.

ערך הקלורי של חלב אם קפוא היה 679 קלוריות.

ערך הקלורי של תמ”ל היה 655 קלוריות.

 

גם לאחר ההקפאה, חלב האם היה הרבה יותר קרוב לערכים של חלב אם טרי.

המרכיבים האחרים (חלבונים ופחמימות) הושפעו עוד פחות מהשומנים ואני אפילו לא מדברת על ההרכב ואיכות השומנים אלא רק על הכמות שלהם.

השינוי בכמות השומנים בחלב אם לאחר ההקפאה הוא זניח יחסית, במיוחד כשמדובר בתינוקות בריאים שנולדו בזמן. 

יכול להיות שתינוק שאוכל חלב קפוא יאכל כמות קצת גדולה יותר מאשר מנה של חלב טרי.

מה עם הנוגדנים ומרכיבים אחרים בחלב?

המסקנות מהמחקרים שקראתי באנגלית וברוסית הן שהקפאה למשך חודשים (כל מחקר בדק תקופה אחרת) לא הורסת או כמעט לא הורסת  מרכיבים חיסוניים רבים הקיימים בחלב אם.

לדוגמא:

נוגדני IgA הם נוגדנים העוזרים לנו להלחם בחיידקים ווירוסים. נשמר ב-100% בהקפאה של שלושה חודשים.

לקטופרין המאפשר ספיגה טובה יותר של הברזל אצל התינוק ובמקביל מונע מחיידקים גישה לברזל (בלי הברזל החיידקים לא יכולים להתפתח). נשמר ב100%.

ליזוזים אנזים שנלחם נגד החיידקים נשמר בין 90-100%.

Growth Factors החשובים לוויסות תהליכים תאיים נשמרים בין 95-100%

ליפאז אנזים המפרק שומנים נשמר ב90-100%.

 

האם יש מרכיבים בחלב אם קפוא שנהרסים וכמותם קטנה יחסית לחלב אם טרי? בהחלט. 

זו אחת הסיבות מדוע רצוי בשאיבה בלעדית לשלב בין חלב טרי לחלב קפוא.

 

אבל יש גם המון מרכיבים חשובים שנשארים בכמות כמעט זהה ומרכיבים אלה לא נמצאים בכלל בתרכובות מזון לתינוקות.

אלה שכן נמצאים – פחמימות, חלבונים, שומנים, סה”כ קלוריות לא מושפעים מההקפאה או מושפעים ברמה זניחה.

 

רפרנסים

Effect of Freezing Time on Macronutrients and Energy Content of Breastmilk

Influence of freezing and prolonged storage of expressed breast milk on its nutritive, biological values and microbiological safety

מאחלת לך להניק בדרך המתאימה לך,

במשך הזמן שמתאים לך

בהנקה ישירה, בהאכלה בחלב טרי, מקורר או קפוא.

החלב שלך הוא המזון שנוצר במיוחד עבור התינוק שלך!

 

אלכסנדרה

קורסים שיכולים לעזור לך