ברשת אפשר למצוא מידע רב על תזונה של אם מניקה. 

מה מותר לאכול ויותר חשוב – מה אסור לאכול. 

מה לאכול בשביל שיהיה יותר חלב. 

מה לאכול בשביל שהחלב יהיה יותר שומני. 

מה לאכול בשביל שהחלב יהיה איכותי.

ממה נוצר החלב?

כדי להבין כיצד התזונה שלך משפיעה על החלב כדאי להבין איך וממה נוצר החלב.

ייצור החלב מושפע ישירות משני הורמונים – פרולקטין ואוקסיטוצין. 

פעולת היניקה (שאיבה או סחיטה) שולחת אות למוח, אשר אחראי לייצור ההורמונים הללו. 

פרולקטין אחראי על על יצירת כמות מספקת של חלב ואוקסיטוצין על שחרורו הקל מהשד.

המנגנון פשוט וגאוני: הנוסחה שמרכיבה את החלב - את כל הפחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים ומרכיבים חיים היא נוסחה הכתובה אצלנו בגנים. אנחנו נולדות עם היכולת לייצר חלב המתאים בדיוק למין, גיל, בריאות התינוק, עונת השנה ואפילו שעה ביום.
הביקוש גורר היצע. ככל שכמות ההנקות גבוהה יותר וככל שההנקות יעילות יותר, כלומר התינוק יונק את כמות החלב המתאימה לו, כך המוח יודע שזו הכמות שהוא צריך לייצר. פחות הנקות או הנקות שאינן יעילות - פחות חלב נצרך על ידי התינוק, פחות חלב נוצר בגופך.

המיתוס הראשון - מאכלים המגדילים את כמות החלב

המנגנון שתארתי מעלה – ביקוש והיצע + הורמון פרולקטין הוא מנגנון מופשט כמובן.

ישנם עוד גורמים המשתתפים בנוסחת ייצור החלב כגון רקמת שד מספקת וכמות הקולטנים המתפתחת בשבועות הראשונים לאחר הלידה.

גם כמות הקולטנים תלויה בתדירות ויעילות ההנקה בתקופה הראשונה ולכן בסופו של דבר ניהול נכון של הנקות הוא המתכון לכמות מספקת של חלב.

אם תשתי תה חם עם ריבת חלב המורכבת מסוכר וחלב של חיה אחרת – כמות החלב שלך לא תשתנה.

מאיפה המיתוס הזה בכל זאת נובע?

שילוב של חום ואוכל מתוק – מרגיע אותנו. לחץ משחרר הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין החוסמים את פעולת אוקסיטוצין ומקשים על יציאת החלב.

שתית תה עם שוקולד או ריבת חלב? נרגעת, את נינוחה, אוקסיטוצין מתחיל לפעול, החלב מתחיל לזרום וישנה תחושה שיש יותר חלב.

חלק ממחקרים על צמחים מראים שבמקרים מסוימים צמחים כגון חילבה, מרנגה, שיח אברהם יכולים לעזור בהגדלת כמויות החלב אך אלה הם אמצעי עזר משניים והמחקר בנושא עדיין אינו חד משמעי. העבודה העיקרית היא תמיד בריקון תדיר ויעיל של השד.

מסקנה: אל תחפשי מאכלי פלא המגדילים את כמויות החלב. נסי לאכול בריא, טעים ומגוון קודם כל בשביל הבריאות שלך. מותר לך גם להתפנק באוכל פחות בריא שיגרום לך להרגיש טוב ונינוח ויעזור בשחרור החלב.

המיתוס השני: מאכלים הגורמים לחלב להיות שומני ואיכותי יותר

זוכרת את הנוסחה שעל פיה גופך מייצר את החלב?

הנוסחה הזו לא תשתנה בגלל שבחרת לאכול צ’יפס ממקדונלדס ולא פירה כרובית ביתי.

קבלי זאת כאקסיומה, כפלא הבריאה, כאמת – החלב שלך מיוצר בצורה כזו שיש בו את כל המרכיבים הנדרשים לתינוק הספציפי שלך וזאת בניגוד לתרכובות מזון לתינוקות שבהם חסרים הרבה מהמרכיבים הנמצאים בחלבך.

רק במקרים של חוסרים מהותיים אצלך – נראה ביטוי מסוים שלהם בחלב שלך.

במקרה של חוסרים את צריכה קודם כל לדאוג לעצמך! אמא בריאה וחזקה היא אמא המסוגלת לטפל היטב בתינוקה.

מה לגבי השומנים? טיב השומנים שאת אוכלת משנה את טיב השומן בחלב אך לא את אחוזי השומן. זה לא אומר שאסור לך לאכול ג’אנק פוד בגלל שאת מניקה אלא בעיקר כי זה לא טוב לבריאות שלך. 

תחשבי על זה – אם התינוק שלך זקוק לאחוז מסוים של שומן, כמות שומן גבוהה יותר איננה טובה בדיוק כמו כמות שומן נמוכה מידי.

מחקר מעניין שהשווה חלב של נשים באפריקה (שהרבה מהן נמצאות בתת תזונה) לנשים בניו יורק, מצא שלא היה הבדל מהותי, מעבר להבדל הרגיל שיש בין חלב אם אחת אל מול חלב אם אחרת, וזאת על אף ההבדל המשמעותי בתזונות שלהן.

מסקנה: כדאי שתאכלי בצורה בריאה בשביל עצמך - כדי לחזור למשקל לאחר לידה, להרגיש מלאה באנרגיות ובריאה. לפעמים - אפשר גם לחטוא. החלב שלך בכל מקרה יתאים לתינוק שלך ותמיד יהיה עדיף על תרכובת מזון לתינוקות (לא מאמינה לי? תבדקי מאיזה סוגים של שומנים וחלבונים היא מורכבת)

המיתוס השלישי: מאכלים שאסור לאכול מהם כי הם עושים גזים לתינוק

הזכרתי מעלה את ההורמונים האחראים לייצור ושחרור החלב אך ממה עשוי החלב עצמו? 

אם לפשט את התהליך: החלב נוצר מהדם שלך ולא מהאוכל המגיע לקיבה.

כדי שמרכיב תזונתי כלשהו יחדור לחלב הוא חייב לעבור מסננים. 

קיימים מספר מרכיבים אשר חודרים לדם לאחר פלטור מערכת העיכול ולאחר מכן עוברים לחלב אם. מרכיבים אלה יכולים לגרום לתגובה אלרגית או רגישות אצל תינוק שמראש יש לו נטייה אלרגית כזו.

מה זה אומר? ההמלצה של ארגוני הבריאות ומשרד הבריאות היא לא להמנע מראש מאף אוכל בהנקה. אם ימצא שלתינוק שלך יש לדוגמא רגישות לחלבון חלב פרה יתכן ותצטרכי להפסיק לצרוך מוצרי חלב אך אין צורך להמנע מהם מראש. אין צורך להמנע מבצל, שום, כרובית, ירקות ופירות טריים, חומוס וכו'. את מרגישה שלתינוק הספציפי שלך יש בעיות בבטן כל פעם שאת אוכלת מאכל מסוים והבעיה קיימת רק כשאת אוכלת אותו? תמנעי ממנו ותראי אם יש שיפור. אם לתינוק שלך יש תגובה למרכיב מסוים זה לא אומר ששאר האמהות צריכות להמנע מאכילתו.

המיתוס הרבעי: מאכלים אסורים בגלל שיקטינו את כמות החלב

אחת השאלות הנפוצות ביותר שנשאלתי בפרטי היא:

“האם מותר לי לשתות תה עם נענע כשאני מניקה?”

באמת נמצא שלמרווה ונענע יש את היכולת להקטין כמויות החלב אך כשאנחנו מדברות על ייבוש החלב ההמלצה היא שתיית 4-5 כוסות של מרווה ברמה היומית.

עלה או שניים של נענע בתה ואפילו סלט טבולה לא ייבשו לך חלב, בטח שלא בהנקה מבוססת.

רצוי לציין שעניין הצמחים לא נחקר לעומק. ישנם דיווחים סותרים לגבי השפעתם על הכמויות. 

בגלל זה הייתי ממליצה להיזהר בשתיית כמויות של תה צמחים, במיוחד צמחים לא מוכרים ולבחון כיצד (אם בכלל) זה משפיע עליך ועל התינוק.


אם תהית איך פספסתי התייחסות לשתיית מים, אלכוהול וקפה – לא פספסתי!

עליהם – בכתבה נפרדת!


מאחלת לך להנות מהארוחות שלך

ומההנקות שלך,

אלכסנדרה

מוצרים שיכולים לעניין אותך