אמא יקרה!
אם הגעת לכתבה הזו, כנראה שגם את חווה גודש!
כמעט כל אמא מניקה מכירה אותו, ובכל זאת – זה יכול להיות ממש מתסכל!
אז בואי נבין מהו גודש ואיך אפשר להקל עליו.
מה זה בכלל גודש ואיך הוא מרגיש?
– השדיים מרגישים כבדים, נפוחים ומלאים.
– העור מתוח ולפעמים מבריק.
– השד מרגיש קשה כמו אבן.
– לפעמים קשה לתינוק להיצמד טוב לשד בגלל הנפיחות.
– הגודש יתבטא בשני הצדדים בדרך כלל.
בטח שמעת שנשים רבות חוות גודש בימים הראשונים אחרי הלידה, אבל זה לא חלק תקין ממהלך ההנקה.
לאחר הלידה הקולוסטרום זמין לתינוק בשד. בערך ביממה 3-5 מתחיל להיווצר חלב מעבר.
השינוי הזה מביא לגדילה בנפח החלב, שכן הקולוסטרום מאוד סמיך, מרוכז ובנפח קטן, ואילו חלב מעבר הוא יותר נוזלי ובנפח גדול יותר.
בשלב הזה- חשוב מאוד להקפיד על פינוי סדיר ויעיל של חלב, כלומר להקפיד להניק את התינוק לעתים קרובות ולשים לב שהוא יונק בצורה יעילה, כדי שלא יווצר מצב של חלב ש״נתקע״ בשד.
במידה והחלב לא יתפנה כראוי מהשד- עלול להיווצר גודש.
אמנם יש אמונה שגויה שגודש נובע מייצור חלב עודף, אך האמת היא, שהסיבה העיקרית להיווצרות גודש היא חלב בשד שלא התפנה בצורה יעילה.
פעמים רבות הגודש יהיה משולב עם בצקת, והנפיחות שנגרמת אינה רק כתוצאה מחלב שלא התפנה מהשד, אלא גם מנוזלי גוף. זה יכול לקרות אחרי כל לידה ובמיוחד אחרי לידה בה ניתנו נוזלים ולאחר לידה קיסרית.
התמודדות עם גודש
1. להניק: הדרך הטובה ביותר לטפל בגודש היא… להניק! בחודשים הראשונים לאחר הלידה התינוק יונק בממוצע בין 8-12 פעמים ביממה ולפעמים אף יותר. יש תינוקות שאינם מתעוררים ומבקשים לינוק בעצמם, ובמקרים כאלו, חשוב ליזום הנקות (זה עלול לקרות בתינוקות עם צהבת, או בתינוקות שנולדו במשקל נמוך, או במועד מוקדם, אבל לא רק).
מתי (אם בכלל) כדאי להעיר תינוק להנקה – תוכלי לקרוא בכתבה בקישור הזה.
2. תפני חלב לפני ההנקה: אם השד ממש קשה והתינוק מתקשה להיצמד, סחיטה ידנית של חלב או שאיבה מועטה של חלב יכולה לרכך את האזור סביב הפטמה ולאפשר לתינוק להיצמד טוב יותר.
3. מים חמים: למלא כוס במים חמים, להצמיד את הכוס אל השד ולהפעיל מעט לחץ עדין לכיוון בית החזה. כדאי לחזור על הפעולה כמה פעמים להקלה והטבה, זה יעיל מאוד לשחרור החלב (לפני ההנקה).
4. שכבי על הגב: שכיבה על הגב ולחץ מתון על גבי העטרה לכיוון בית החזה שלך- יכול לעזור להחזיר נוזלים לגוף, במצב של גודש שמשולב עם בצקת. מומלץ לעשות זאת לפני ההנקה ולחזור על הפעולה ככל הניתן במהלך היום.
5. עיסוי לימפטי: עיסוי עדין של השדיים לכיוון בית החזה ולכיוון בית השחי יכול מאוד לעזור ולהקל על הזרימה של החלב. שימי לב לא להכאיב לעצמך, מדובר בעיסוי מאוד עדין.
6. קומפרסים קרים: יכולים להפחית את הנפיחות ולהקל על הסימפטומים. לרוב תצטרכי להחליף כמה קומפרסים (הם מתחממים מהר). אל תוותרי על השלב הזה – הם מאוד מקלים! איך מכינים קומפרס? צריך להרטיב חיתול בד/תחבושת, להניח במקפיא לכ- 20 דקות, להוציא ולהניח מסביב לפטמה.. ניתן גם להיעזר בשקית של קטניות קפואות- אפונה, עדשים או כל דבר אחר כדאי לחזור הרבה פעמים ביום. חשוב שלא להניח על גבי הפטמה עצמה.
7. תנוחות הנקה: ניתן לנסות תנוחות הנקה שונות. לפעמים בתנוחה אחרת, לתינוק יהיה קל יותר להיצמד אל השד ולינוק באופן יעיל יותר.
8. שאיבת חלב: במקרים בהם התינוק בכלל לא מצליח להתחבר ולפנות את השד, יש לשאוב את החלב באמצעות משאבה או לפנות בעזרת סחיטה ידנית. במידה ותשמרי על כמויות החלב- אחר כך יהיה קל יותר לחזור להנקה.
9. שתיית מים – לפעמים עולה העצה להפחית בשתיית מים, במיוחד במצב של בצקתיות. חשוב שתדעי – ההיפך הוא הנכון. את צריכה לשתות לרוויה.
עוד כמה טיפים לגודש
– אל תימנעי מהנקה! זה רק יחמיר את המצב.
– אל תשאבי יותר מדי – זה יכול לגרום לגוף לייצר יותר חלב.
– אל תעסי חזק את השדיים – זה יכול לגרום לגרום לתגובה דלקתית.
מתי לפנות לקבלת עזרה?
– כשהגודש לא עובר תוך יום- יומיים
– כאב חזק שלא מוקל
– קושי להניק בגלל הגודש
– אם הגודש מלווה בחום מעל 38 מעלות, אדמומיות, כאבים עזים, צמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים או תסמינים אחרים דמויי שפעת, יש לפנות ליועצת הנקה ולרופאה לטיפול ובירור בהקדם.
– אם הגודש נמצא בשד אחד בלבד או מתרכז במקום אחד בלבד, סביר להניח שמדובר בסתימה (יש לנו כתבה נפרדת על סתימות).
גודש זה מצב כואב ולא נעים!
אם את לא מצליחה להתמודד איתו לבד, בקשי תמיכה ועזרה כדי שתוכלי להתמקד בהנקה ובחיבור עם התינוק החמוד שלך.
רפרנס – פרוטוקול לגודש ומסטיטיס של ABM
יועצת הנקה IBCLC (ביקורי בית באיזור השרון או זום), דולה לאחר לידה, יועצת שינה בגישה היקשרותית.