כשהעובר נמצא ברחם הוא שט לו בתוך המים, הוא מרגיש כל הזמן את מה שקורה סביבו.
ככל שחודשי ההריון עוברים העובר גדל, הרחם מתהדק סביבו ואז ממש לקראת הסוף אין לו כבר לאן לזוז והוא מרגיש את כל גבולות הגוף שלו. בנוסף, הצירים המדומים שהאמא חווה לקראת סוף ההריון, עושים לו מעין עיסוי וגם בזמן הלידה הוא עובר כמו עיסוי אחד ארוך כשהוא בתעלה בדרך החוצה.
עיסוי לאחר הלידה
מיד לאחר הלידה, לנו האמהות ישנה הקלה גדולה. אבל עבור התינוק זהו שוק רציני לצאת אל העולם האמיתי פתאום.
באותה השנייה אבדו לו כל גבולות הגוף, אין לו מושג איפה הוא מתחיל ואיפה הוא מסתיים.
בנוסף יש את התאורה החזקה, את הרעש, את המערכות שפתאום מתחילות לעבוד – מערכת העיכול ומערכת הנשימה, הטמפרטורה השונה ובקיצור ממש הכל משתנה לו ביחד. זאת עשויה להיות חוויה ממש מבהילה עבורו.
מטרת העל של העיסוי היא קודם כל להחזיר לתינוק את גבולות הגוף ולהעניק לו ביטחון – אם נוגעים בי אני יודע שזה שלי ואם זה שלי אני יכול להשתמש בזה.
העיסוי שומר על הקשר בין מה שחווה התינוק כשעוד היה עובר ברחם לבין החיים בעולם האמיתי והוא מספק לתינוק את המגע המוכר שחווה ברחם.
עיסוי וחיבור אל אמא
תינוקות שנולדים זקוקים לתהליך הסתגלות לסביבה החוץ רחמית. אחת הדרכים לחזק את תהליך ההסתגלות של תינוקות שזה עתה נולדו היא לחזק את ההתקשרויות. התקשרות באמצעות אהבה אימהית היא חיבור ייחודי המתפתח בין האם לתינוק והופך קבוע לאורך זמן. התקשרויות בין האם לתינוק יכולות להתחיל מזמן ההריון, הלידה והתקופה שלאחר הלידה. ההתקשרות האוהבת של האם לתינוק היא אחד הגורמים החשובים ביותר בהתפתחות ובגדילה של ילדים בריאים.
עיסוי תינוקות הוא כלי שימושי לשיפור מיומנויות האם באינטראקציה עם התינוק שלה.
העיסוי לתינוק מהווה התערבות קלה יחסית שמשפיעה לטובה על תינוקות והוריהם.
מומחים רבים הוכיחו שעיסוי תינוקות שנעשה על ידי הורים (במיוחד אמהות) יכול לספק יתרונות רבים כמו עלייה במשקל וגובה, שינה טובה יותר, העלמת או הפחתת קוליקים.
לעיסוי יש השפעה חיובית על אינטראקציות אם-תינוק, משפר את איכות השינה של התינוק, מפחית את בכי התינוק, מוריד את רמות הבילירובין (פסולת שנועדה לסילוק מן הגוף) ומגביר את תדירות עשיית הצרכים של התינוק.
השפעת עיסוי תינוקות על התקשרות בין האם לתינוק
במחקר שנעשה, התוצאות הראו הבדל משמעותי בהתקשרות בקבוצת העיסוי ואי העיסוי בין לפני ואחרי עיסוי התינוק.
עיסוי תינוקות הגביר ביעילות את ההתקשרויות בין האם לתינוק.
האינטראקציה בין האם לתינוק היא האינטראקציה התוך-אישית הראשונה של התינוק וממלאת תפקיד חשוב בבניית אמון. יש לכך השפעה רבה על התפתחות השפה של התינוק, ויסות רגשי והתפתחות קוגניטיבית.
מגע הוא צורת התקשורת הראשונה של ההורים עם התינוק. לגעת בתינוק פירושו לדבר. בעיסוי ישנו זמן של קרבה, קשר עין, חיוך והבעות פנים נוספות.
העיסוי יכול להגביר את ההתקשרות באמצעות המגע של ההורה בתינוק.
אוקסיטוצין הוא הורמון הממלא תפקיד מפתח בהתנהגות אימהית, ולכן יכול להשפיע על האינטראקציות בין אם לתינוק.
לפי המחקר, עיסויים שניתנים ליילוד מידי יום יכולים להגביר ולשמור על הקשר הרגשי בין האם לתינוק.
אמהות שעשו עיסוי תינוקות דיווחו שהן מסוגלות להסתגל טוב יותר ויש להן רמה גבוהה יותר של ביטחון בטיפול בתינוקות שלהן.
עיסוי ושינה
במחקר שנעשה, התוצאות הראו שישנם הבדלים משמעותיים במספר התינוקות המתעוררים ובמשך ההתעוררות בקבוצת העיסוי ואי העיסוי בין לפני ואחרי הטיפול בעיסוי תינוקות.
עיסוי תינוקות היה יעיל בהפחתת מספר יקיצות התינוק וגם הפחית ביעילות את משך היקיצות התינוק.
אתגרי השינה הוא אחת הבעיות הקשות ביותר עבור הורים ותינוקות בחודשי החיים הראשונים. ישנו מחקר שתיעד עלייה ברמות השינה והמלטונין לאחר 2 שבועות של עיסוי, זה הראה שתינוקות שמקבלים עיסוי יחוו שינה רגועה יותר.
עיסוי תינוקות גם שיפר את ההתאמה של השעון הביולוגי בשינת תינוקות לתקופה הלילית של תינוקות בלידה.
מחקר נוסף הראה שמשך התעוררות הלילה של התינוקות היה הרבה פחות בקבוצת העיסוי בהשוואה לקבוצת הלא עיסוי.
עוד דיווחו כי תינוקות שנולדו עם גיל הריון פחות מ-36 שבועות עם משקל לידה הנמוך מ2.5 ק”ג שקיבלו עיסוי עד גיל 8 חודשים, חוו שיפור באיכות השינה ומספר מופחת של יקיצות. התינוקות היו פעילים יותר במהלך היום וזה היה גורם להם לישון מהר יותר.
ובנוסף דווח כי לתינוקות בקבוצת העיסוי יש יותר מחזורי שינה סדירים מאשר לתינוקות בקבוצת הלא עיסוי.
להעמקה במחקר זה מוזמנים לקרוא את המחקר המקורי:
Effectiveness of Infant Massage on Strengthening Bonding
and Improving Sleep Quality
בעיניי העיסוי הוא מתנה לחיים, אלה רגעי קסם שאפשר ממש לשמר מהיותם תינוקות ועד לפעוטות וילדים צעירים, ולכל גיל יש את היתרונות שלו בעיסוי.. ממליצה לכם מאוד לעשות עיסוי לתינוקות שלכם, וכמה שיותר לגעת בהם!
מדריכה להתפתחות תינוקות, מדריכה לעיסוי תינוקות, יועצת שינה היקשרותית.