מיטת התינוק היא אחת הקניות המרגשות. יש כל כך הרבה דברים שאפשר לקנות מסביב:
מיטה, מצעים, נחשוש, מגנים, מובייל, תמונה על הקיר, ספר שחור-לבן, ספר צבעוני, מנורת לילה, בובת שינה ועוד…
הבעיה היא ש –
עודף גירויים במיטה מפריעים לשינה!
אני מאמינה שהמיטה היא מקום לשינה בלבד. כשהיא נשמרת כמקום לשינה ולא מקום למשחק היא הופכת להיות הקשר שינה חיובי שעוזר להכנס למוד של שינה, גם לתינוק וגם למבוגר.
בטיחות השינה
- השכיבו את התינוק על הגב בכל שינה, בלילה וביום. השכבת התינוק לשינה על הבטן או על הצד אינה בטיחותית ומעלה את הסיכון למוות בעריסה. ברגע שהתינוק יודע להתהפך ומתהפך על הצד או על הבטן בשנתו אין צורך להפוך אותו חזרה.
- מיטת התינוק צריכה להיות ריקה מכריות, בובות, צעצועים רכים, נחשוש וחפצים נוספים.
- לא מומלץ להשתמש במגני מיטה. הם אינם מונעים חבלות ויכולים לגרום ללכידת ראש התינוק וחנק.
- עדיף להשתמש בשק שינה ייעודי לתינוקות (בדקו את הטוג שלו - לאיזו טמפרטורה הוא מתאים, לאיזה גיל של תינוק הוא מיועד) אם אתם משתמשים בשמיכה, מומלץ להצמיד את השמיכה לקצה המיטה ולהדק מתחת למזרון כדי שהתינוק לא יוכל בטעות לכסות את פניו עם השמיכה.
- השתמשו בסדין עם גומיות, נמתח והדוק.
- הלבישו את התינוק בהתאם לטמפרטורה. ככלל - עדיף להלביש חם ולשמור על טמפרטורה קרירה. אל תלבישו כובע בזמן השינה ואל תכסו את פני התינוק.
הרדמות קלה ונינוחה
- מחקרים הראו שטמפרטורת שינה המומלצת היא בין 16-20 מעלות עם לבוש בהתאם. בארץ לא נהוג לישון בטמפרטורה קרירה כזו ומשרד הבריאות ממליץ על טמפרטורת שינה של 22-23 מעלות. כיועצת שינה אני ממליצה בחום לשמור על טמפרטורה זו ולא לחמם יותר מכך.
- תמונות צבעוניות, ספרים, ריבוי משחקים - מעבר לפן הבטיחותי יכולים להקשות על ההרדמה ולגרום לגירוי יתר אצל התינוק. לפעמים מספיקה תמונה אחת התלויה מעל מיטת התינוק שתתפוס את תשומת ליבו ותפריע לו בהרדמות.
- ביגוד נוח ללא תויות ושרוכים שיכולים גם להציק וגם להיות בעייתיים מבחינה בטיחותית. שימו לב, ישנם תינוקות שישנים פחות טוב ומתקשים להרדם כשהם לבושים בגרביים. גם ההיפך אפשרי - יש תינוקות שישנו טוב יותר כשהם "עטופים" באוברול המכסה את כל גופם.
- עיטוף חופשי (אוסטרלי) הוא עיטוף שיכול לעזור בהרדמה ושינה של תינוק קטן. אני לא ממליצה בצורה גורפת על עיטוף, במיוחד אם התינוק שלך יודע להרדם בלעדיו אבל יש תינוקות שמתקשים לישון על הגב אם אינם עטופים. שימי לב ששכבת העיטוף היא כבר שכבה מחממת. כדאי לעשות עיטוף חופשי ולא עיטוף נוקשה שנעשה בעבר. חשוב לשים לב להפסיק עם עיטוף כשהתינוק מתחיל להתהפך.
- מובייל הוא כמעט פריט חובה בכל בית. אישית אני פחות ממליצה עליו בזמן שינה. כאמור - מיטה היא מקום לשינה וזהו זמן שאנחנו רוצים שהתינוק יהיה רגוע, נינוח ומוכן לסגור עיניים. מובייל יכול להיות משחק לערות אקטיבית של התינוק. אם בכל זאת בא לכם להשתמש במובייל, בחרו אחד עם צבעים רכים ועדינים. היום קיימים מוביילים בשוק עם אופציה מובנת של רעש לבן שיכול לעזור בהרדמה ושינה.
- בלילה מומלץ שלא להשאיר או לא להדליק מנורת לילה אלא לשמור על חשכה מוחלטת. ככל שהתינוק גדול יותר כך יש יותר השפעה שלילית של האור על היכולת לחזור לשינה ולישון ברצף. אם בכל זאת אתם חייבים להשתמש במנורת לילה, עדיף להשתמש באחת עם אור אדום.
- במהלך תנומות יום לאור אין השפעה על מלטונין (שלא משתנה כמעט במהלך היום) אבל החשכה מסוימת של החדר מרגיעה, עוזרת בהורדת גירויים דרך הראיה ולכן תורמת להרדמה נינוחה יותר.
איך נראה מקום שינה של התינוק שלך?
האם הוא מקום לשינה בלבד?
האם הוא מקום לשינה בלבד?