בכתבה הקודמת על תזונת האם המניקה הסברתי איך נוצר החלב, האם יש מאכלים המשפיעים על כמות או איכות החלב והאם חשוב להמנע ממאכלים מסוימים.
בכתבה הזו אני רוצה להתמקד בשתיה: אלכוהול, קפה ומים.
שתיית אלכוהול
אלכוהול הוא אחד המרכיבים החודרים דרך הדם לחלב אם.
זה לא אומר שמרגע שנכנסת להריון ועד שתפסיקי להניק, אסור לך לשתות אלכוהול כלל.
ניתן לשתות אלכוהול כשאת שומרת על החוקים הבאים:
- מומלץ לא לצרוך אלכוהול בשלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק מכיוון שתינוקות מתקשים לפרק אותו ומכיוון שבגיל זה ההנקות הן בתדירות גבוהה וקשה לתכנן שתיה בין ההנקות.
- ההמלצה הכללית היא לחכות שעתיים אחרי מנת אלכוהול אחת (מנות מוגדרות כמו בנהיגה: חצי כוס יין, שליש בירה וכו. למטה תראי דוגמא למנת אלכוהול, תמונה הלקוחה מאתר CDC.)
- אם השד מלא ואת חווה גודש ועדיין לא יכולה להניק (כי לא עבר מספיק זמן או את לא נמצאת עם התינוק) מומלץ שתשאבי את החלב כדי שלא תגיעי לסתימות ודלקות. את החלב שתשאבי לא תוכלי לתת לתינוק.
- שאיבת החלב לאחר שתיית אלכוהול לא מפחיתה את כמות האלכוהול בדמך וחלבך.
- צריכה לא מתונה של אלכוהול והנקה כשהאלכוהול נמצא בדמך יכולה להשפיע לרעה על התפתחות התינוק, הגדילה שלו ותבנית השינה. צריכה לא מתונה של אלכוהול יכולה להפריע ליכולת שלך לטפל בתינוק בצורה בטוחה.
- רמת האלכוהול בדם ולכן גם בחלב תלויה בכמות האלכוהול הנצרך אך גם במשקל גופך, מהירות צריכת האלכוהול, האם הוא נצרך יחד עם מזון, היכולת האישית של גופך לפרק את האלכוהול.
- כמות האלכוהול בחלב היא גבוהה ביותר כ30-60 דקות לאחר השתיה.
כדאי להכיר: אין צורך לשאוב את החלב אחרי שתיית אלכוהול כמו שאין צורך בהחלפת הדם אחרי השתיה. כשרמת האלכוהול בדם תרד, היא תרד גם בחלב. החלב לא מתקלקל, לא מחמיץ ולא נהרס כשהוא בגופך.
המלצת ה-CDC: אי שתיית אלכוהול היא האופציה הבטוחה ביותר לאמהות מניקות אך צריכה מתונה של אלכוהול (מנה אחת ביום) לא ידועה כמזיקה לתינוק יונק.
שתיית קפה
כמו אלכוהול, גם קפאין חודר לחלב אם ברמות קטנות.
כלומר כמות הקפאין ששתית היא לא אותה הכמות שתעבור לחלב.
- לרוב הקפאין לא ישפיע על התינוק כל עוד תצרכי כמויות נמוכות יחסית - עד 300 מ"ג ביום.
- בכוס קפה ממוצעת יש כ-100 מ"ג ומכאן בטח יצא לך לשמוע את ההמלצה של 2-3 כוסות קפה ביום.
- חשוב לזכור שיש מקורות קפאין נוספים ואם את צורכת אותם, חשוב לקחת אותם בחשבון. מקורות נפוצים נוספים הם: משקאות אנרגיה, משקאות מוגזים, תה ושוקולד.
- בחודש הראשון לחיי התינוק אני ממליצה לנקוט ביתר זהירות ולהמנע משתיית קפה או לשתות כוס קפה אחת ביום ולעלות בכמות אם את מרגישה צורך בכך בהמשך.
- אם את חוששת ששתיית קפה משפיעה על השינה של התינוק שלך, נסי להמנע מהשתיה במחצית השניה של היום (זה גם יטיב עם השינה שלך) או תפסיקי לצרוך קפה ותראי האם יש שוני בשינה בימים הקרובים.
- אין צורך לחכות זמן מסוים בין שתיית קפה להנקה. יש אמהות המדווחות שראו קשר בין שתיית קפה לעצבנות יתרה של התינוק. במקרה כזה ניתן לראות האם ירידה בכמות הקפאין או שתיית הקפה לאחר ההנקה עושה את ההבדל.
שתיית מים בזמן ההנקה
מסתבר שגם מסביב לשתיית מים יש לא מעט מיתוסים, במיוחד בתקופת ההנקה.
- שתיה מרובה של מים לא מגבירה כמויות חלב. ההיפך הוא הנכון. שתיה מרובה מידי יכולה לגרום למיעוט בחלב ואפילו להרעלת מים.
- שתיה לא מספקת של מים יכולה לגרום להתייבשות קלה אצל האם ומיעוט חלב זמני. לכן בימי צום, מניקות רבות הבוחרות לצום, מקבלות אישור לשתות לשיעורים.
- יש נשים החוות בצקתיות לאחר הלידה ומקבלות המלצה להמעיט בשתיה כדי להוריד את הבצקת. ההיפך הוא הנכון. שתיה מספקת תעזור לך להוריד את הבצקת מהר יותר.
- בזמן ההנקה מניקות רבות מרגישום צמאון עז. כדאי מאוד לפזר בקבוקי מים בין כל המקומות בהם את נוהגת להניק כדי שלא תצטרכי להתאפק בזמן ההנקה.
- כמה לשתות? זה תלוי במשקל שלך, רמת הפעילות ומזג האוויר. ככלל אצבע בזמן ההנקה את תצטרכי לשתות יותר מההמלצה הרגילה הנכונה עבורך כשאת לא מניקה. ההמלצה הכללית היום היא שתיית כ2.2 ליטר נוזלים לאישה לא מניקה ותוספת של כ-4 כוסות נוזלים לאישה מניקה. בסופו של יום - חשוב שתשתי לפי מידת הצמאון שלך ואם את מרגישה שהכמות שאת שותה חורגת מטווח הנורמה, מומלץ להתייעץ עם רופא.
מקווה שעשיתי לך קצת סדר בעניינים,
כדי שתוכלי להנות כמה שיותר מאמהות, מהתינוק שלך, מהנקה
תכירי את ההגבלים הנחוצים ותהני מכל מה שמותר!
אלכסנדרה