נעים להכיר, תסכולים.
אז הבוקר עבר בהצלחה גדולה! תיק תק כולם מוכנים, עם ביסקוויט ביד יוצאים לגן ולמסגרות. מחייכים מאושרים
וזהו. אפשר לנשום לרווחה ולהתחיל את היום.
קדימה לעבודה לסידורים להתארגנות . הופ כבר צהרים וצריך שיהיה משהו לאכול, אולי זה יהיה הפעם משהו מזין (את הקפה של הבוקר בנוהל הרגיל שתית קר..)
וכבר 14:00 או 16:00, נסגרות המסגרות, הצוציקים בדרך.. ויאללה לחוגים לגן שעשועים למפגש עם חברים .כי זה טוב זה חשוב זה מה שעושים, אולי הפעם הם יהיו כל כך מותשים ויירדמו תוך שניה במיטה ולא תהיה כל הסאגה הזו כמו כל ערב….
הצלחתם להגיע הביתה, מה המשימה הבאה? ארוחת ערב! אה ושישטפו ידיים ושרגע יתנו לי זמן להכין ורגע שישחרר לי את הרגל ותפסיקו לריב !!
ומה אוכלים?? הוא רוצה את זה היא רוצה בלי זה ,ושלא ייגע ולא בא לייייי והתינוק שפך את כל הצלחת .ופתאום אתם פוגשים אותם בעוצמה, התסכולים הגיעו!
מדוע כל דבר קטן מצית אותם?
אתם שואלים את עצמכם ואותו מה כבר קרה?! אז רצית לחמניה אבל יש רק פיתה. זה גם טעים ,לא נורא מחר אני אקנה לחמניות, אין מה לעשות, תפסיק לבכות כבר אני לא מבינה מה אתה אומר! אתה לא זורק את הצלחת על הריצפה תלך לחדר ותירגע עכשיו אני מאד כועסת
מ ל ח מ ה !
ובעיקר תחושה שאת והוא יריבים. נלחמים מי ינצח. מי יהיה מותש ראשון. את נגדו הוא נגדך מלחמת התשה.
ואומרים לך, הוא בודק גבולות, הוא עושה בכוונה, הוא מפונק. את חייבת להראות לו שאת לא מתקפלת! אמרת לא אז לא!
ואת כועסת והוא בוכה ואחר כך את מתבאסת על עצמך.. למה שוב פעם זה יצא ככה ?!
וואי, זה כל כך קשה!
יכול להיות שכל הבוקר עבר בסדר והילדים במסגרות נהנים שמחים ומאושרים
ובמפגש איתכם, בשעות האלה של אחר הצהריים והערב הכל פתאום משתבש…אבל הגננת אמרה שהוא כל כך מקסים וילד כזה טוב.. אז למה בבית אני חווה מפלצת קטנה?
להיות הורה זה מעייף זה מתיש. רצונות נגדיים, בכי שלא נגמר, המון תסכולים ואנרגיה שנראה שלא נגמרת (לעומת האנרגיה שלכם)..
אז בואו נעשה סדר,
תסכולים אצל פעוטות זה חלק חשוב ומשמעותי בתהליך ההתפתחות. אבל זה לא צריך להיות מלחמה, ובטח שלא צריכה להיות התחושה של שני מחנות. מחנה ההורים ומחנה הילד.
התנגדות היא תגובה טבעית ואינסטינקטיבית לרצון חזק של מישהו אחר. ואצל פעוטות היא לא מכוונת אישית כלפי מישהו ספציפי.
תסכול יכול להיות מתואר כמו מכונית שנכנסת למעגל תנועה ומחפשת את היציאה הנכונה ולהגיע לאן שרצינו. כאשר משהו לא עובד כמו שאנחנו רוצים שיעבוד, אנחנו ננסה לשנות את המצב.
נחווה תסכול וננסה לשנות את המצב ע”י משא ומתן או שנרגיש צורך לתקוף באלימות כלפי חוץ או כלפי פנים.
ויגיעו העצבות הבכי. שמעידים על המפגש של האדם עם חוסר התוחלת.
אנחנו מבינים שפגשנו מציאות שלא ניתנת לשינוי, שלא משנה מה נעשה המצב לא ישתנה.
אחרי ניסיונות רבים לשנות את המצב יגיע הרגע שנבין שאנחנו אלה שצריכים להשתנות.
תהליך זה נקרא הסתגלות והוא כל כך חשוב ולא מובן אליו. הוא לא יקרה דרך הרציונאל וההגיון אלא רק דרך מפגש עם הבכי והרגשות הפנימיים שלנו.
איך לתמוך בתהליך ההסתגלות?
כמבוגרים תפקידנו להיות שם מקום בטוח בשביל הילד, שיפרוק את התסכול, ולהכיר לילד את הדרכים לוויסות החושים והרגשות.
נשתדל להימנע מפתרון הבעיות של הפעוט או הסתת תשומת ליבו כדי שלא יבכה.
נפריד בין התנהגות בעייתית או מקרה מסוים שקרה לבין הנסיבות שגרמו לכך.
נבין שברוב המקרים כאשר הילד מביע התנגדות חזקה או תסכול עמוק- הוא כנראה עייף/ צמא/ רעב/ צריך להתפנות. ובמקרים כאלה כדאי להציע את אחד הדברים.
ניתן לילד לבכות, נכיל את הסיטואציה, נרד לגובה העיניים שלו ונהיה שם בשבילו. נשקף לו את הרגשות שכנראה מרגיש ומה קרה (” אתה רצית לחמניה ויש רק פיתה ואתה מאד אוהב פיתה וזה באמת מבאס. אני רואה שאתה מאד עייף. אני מבינה ואני רואה שאתה מאד עצוב. אני פה איתך .אני יכולה לחבק אותך? אני חושבת שאתה מאד רעב. “) מה שלא יהיה, לא נשאיר אותו לבד להתמודד עם התסכול. לא בחדר נפרד ולא בפינה ולא רחוק מאיתנו. אם צריך לקחת לחדר להירגע אנחנו נלך איתו.
ניתן לילד תחושה שמערכת היחסים איתנו חזקה ובטוחה מספיק בשביל לשאת את האירועים הקשים יותר. ונהיה שם בשבילו בכל התנהגות שהוא בוחר להראות.
יכול להיות שהפעוט יתנגד לחיבוק או קרבה, אבל כאשר יהיה מוכן להתחבק חשוב שתהיו שם. הוא ייצמד לגוף ההורה ויהיה צריך להרגיש יציב ומחובק מכל הכיוונים. אז תוותרו על החיבוק מרחוק ואל תפחדו לחבק חזק חזק!
הקשר בין טנטרומים לשינה
כאשר הגוף והנפש שלנו חווים תסכול קשה לנו להרפות ולהיכנס לשינה. כמה פעמים יצא לכם לא להצליח להירדם כי רבתם עם בן או בת הזוג? בגלל משהו שקרה עם אחד העמיתים או הבוס בעבודה? או אפילו כי סתם היה לכם יום עמוס מלא גירויים וחוויות..
בגילאי הפעוטות- ננסה לשחרר תסכולים לפני השינה באמצעות משחקים, לקראת הערב אבל לא סמוך לשינה. בזמן פעילות אקטיבית ואחריה נדאג לפעילות שקטה רגועה ומחבקת לפני השינה.
פעילות לשחרור תסכולים יכולה להיות כמו משחק של קרב כריות, משחקי תופסת ומחבואים ומשחקי “בו” עם צחוק, שאיגות ויללות כמו זאבים קפיצות ריצה וכו’.
תהיו יצירתיים ותשתטו 🙂
ובאופן כללי, ננסה לשמור על שגרה נכונה ומיטבית. עם זמן ערות אקטיבית מספק אך לסירוגין גם ערות רגועה ושקטה ומנוחה קלה. נבדוק האם אחרי המסגרת יש צורך בזמן רגוע בבית/ נשנוש קל/ שתיית מים.. רגע של איסוף והורדת גירויים במקום ישר לרוץ לגן השעשועים או לחוגים. ניתן זמן הורה ילד במהלך יום. גם בנקודות קטנות אם זה קשה מדיי.
מחכה לשמוע מכם עוד, אני כאן בשבילכם. להכיל לחבק ולתת נקודת מבט קצת שונה על הורות שינה ומשפחה.
ענבר שטיינמן זמיר, יועצת שינה בגישה היקשרותית- הוליסטית, הורות ,שינה והחיבוק שביניהם.
הטלפון שלי: 050491177